BBC Türkçe özür diledi, düzeltme yayımladı

BBC Türkçe, dün yayımlanan İngiltere Savunma Bakanı'nın Pakistan ve Türkiye gibi ülkelerde Afgan mülteciler için iltica merkezleri oluşturmak istediklerine dair sözlerinin gerçeği yansıtmadığını ve sehven bir hata yapıldığını söyledi, özür diledi.

BBC Türkçe, dün "İngiltere Savunma Bakanı: Pakistan ve Türkiye gibi ülkelerde Afgan mülteciler için iltica merkezleri oluşturmayı planlıyoruz" başlıklı bir haber yayımladı. Haber Türkiye kamuoyunda yankı uyandırdı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti lideri Meral Akşener, haber üzerine hükümete sert tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı ise bir açıklama yaparak haberin gerçeği yansıtmadığını, resmi bir talebin bulunmadığını duyurdu. Tartışmalar üzerine BBC Türkçe'den açıklama geldi. BBC Türkçe servisi, İngiliz medyasındaki yorumların sehven bakana ait olarak sunulduğunu ifade ederek özür diledi.

BBC Türkçe'nin açıklaması şöyle:

BBC Türkçe zaman zaman İngiltere medyasında çıkan Türkiye ile ilgili haberleri özetleyerek okuyucularına aktarır.

 

 

Pazar günü de Mail on Sunday gazetesi İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace'ın Afganistan'dan çıkarılmaya çalışılan Afgan mültecilerle ilgili bir makalesini yayımlamış, buna ek olarak da Savunma Bakanı'nın makalesindeki bazı sözlerini de içeren ayrı bir haber yapmıştır.

 

Bu haberde Savunma Bakanı'nın sözlerine ek olarak, İngiltere Savunma Bakanlığına atfen Afgan mülteciler için geçici işlem merkezleri kurulması amacıyla Türkiye ve Pakistan'ın düşünüldüğü de belirtilmiştir.

 

Mail on Sunday gazetesinin bu haberinin başlığı bu şekildedir.

 

 

Yine Guardian gazetesinin internet sayfasında benzer bir haber yer almıştır. İlk başlığı şu şekildedir.

 

 

Bu haberlerin aynı gün BBC Türkçe'de aktarılan ilk halinde ise bir atıf hatası yapılmış ve hem haberde, hem de başlıkta İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace'a atfen "hükümetin Afgan mülteciler için Türkiye ve Pakistan'da işlem merkezleri kurulmasını" değerlendirdiği ifadelerine yer verilmiştir.

 

Bunun aslında İngiltere Savunma Bakanı'na ait ifadeler olmadığını, İngiltere Savunma Bakanlığına atfen, Türkiye ve Pakistan'ın da düşünüldüğüne ilişkin bir niyet beyanı olarak Guardian ve Mail on Sunday gazetelerinde yer almış bir bilgi olduğunu, haberde ise sehven bakana atfen aktarıldığını belirtiriz.

 

Sorun bir atıf hatasından kaynaklanmıştır fakat BBC Türkçe'nin böyle hatalar yapmaması gerekir. Bu nedenle okuyucularımızdan/izleyicilerimizden özür dileriz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.