Bedelli askerlikten toplanan para ne oldu?

TBMM Başkanvekili ve CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, 2011 ve 2014 yıllarındaki bedelli askerlik uygulamalarından kaç yükümlünün yararlandığını ve ne kadar gelir elde edildiğini sordu.Hamzaçebi, Başbakan Binali Yıldırım'ın...

TBMM Başkanvekili ve CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, 2011 ve 2014 yıllarındaki bedelli askerlik uygulamalarından kaç yükümlünün yararlandığını ve ne kadar gelir elde edildiğini sordu.

Hamzaçebi, Başbakan Binali Yıldırım'ın cevaplandırması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğunu soru önergesinde, Askerlik Kanunu'na eklenen geçici 46. madde ile kanunun yürürlüğe girdiği tarihte askerlik hizmetine başlamamış ve 31 Aralık 2011 tarihi itibarıyla 30 yaşından gün almış yükümlülerin, 6 aylık süre içerisinde askerlik şubelerine başvurmaları ve 30 bin lira bedel ödemeleri şartıyla temel askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılmalarına olanak tanındığını anımsattı.

Akif Hamzaçebi, ayrıca 10 Aralık 2014'de Askerlik Kanununa geçici 52. maddesi eklenerek, 1 Ocak 1988 tarihinden önce doğan yükümlülerin, kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki ay içerisinde askerlik şubelerine başvurmaları ve 18 bin lira veya karşılığı kadar konvertibl yabancı ülke parasını ödemeleri şartıyla, temel askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılmalarına olanak tanındığını da belirtti.

Hamzaçebi, anılan kanuna 2011 yılında eklenen geçici 46. madde kapsamında toplanan paraların Bakanlar Kurulu'nun belirleyeceği usul ve esaslar çerçevesinde şehit yakınları, gaziler, engelliler, muhtaç erbaş ve er aileleri, TSK mensubu vazife malulleri ile emniyet hizmetleri sınıfına mensup vazife malullerine yönelik sosyal hizmet ve yardım faaliyetlerinin finansmanında kullanılacağının, 2014 yılında eklenen geçici 52. madde kapsamında toplanacak paraların ise Savunma Sanayii Destekleme Fonu adına açılacak olan banka hesaplarına yatırılacağının hükme bağlandığını kaydetti.

Söz konusu bedelli askerlik uygulamalarından kaç yükümlünün yararlandığını, ne kadar gelir elde edildiğini öğrenmek isteyen Hamzaçebi, "Bu tutarın ne kadarı şehit yakınları, gaziler, engelliler, muhtaç erbaş ve er aileleri, Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu vazife malulleri ile emniyet hizmetleri sınıfına mensup vazife malullerine yönelik sosyal hizmet ve yardım faaliyetlerinin finansmanında kullanılmıştır?" diye sordu.

Hamzaçebi'nin cevap istediği 6 soru şöyle:

1. Geçici 46’ncı Maddenin yürürlüğe girdiği tarihte bu madde kapsamında tanınan haklardan yararlanacak yükümlü sayısı ne kadardır? Bu kişilerden kaçı bu haktan yararlanmıştır?

2. Geçici 52’nci Maddenin yürürlüğe girdiği tarihte bu madde kapsamında tanınan haklardan yararlanabilecek yükümlü sayısı ne kadardır? Bu kişilerden kaçı bu haktan yararlanmıştır?

3. Geçici 46’ncı Madde kapsamında yükümlülerden ne kadar tahsilat sağlanmıştır?

4. Geçici 52’nci Madde kapsamında yükümlülerden ne kadar tahsilat sağlanmıştır?

5. Geçici 46’ncı Madde kapsamında toplanan tutarın ne kadarı şehit yakınları, gaziler, engelliler, muhtaç erbaş ve er aileleri, Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu vazife malulleri ile emniyet hizmetleri sınıfına mensup vazife malullerine yönelik sosyal hizmet ve yardım faaliyetlerinin finansmanında kullanılmıştır? Tahsil edilen paradan yukarıda belirtilen amaçlar dışında bir kullanım olmuş mudur? Söz konusu tutar bunların haricinde nerelerde kullanılmıştır? Halen bu Madde kapsamında toplanmış olan paranın ne kadarı devlet tasarrufunda bulundurulmaktadır?

6. Geçici 52’nci madde kapsamında toplanan paralar hangi amaçlarla kullanılmıştır? Bu kapsamda toplanmış olan paralardan halen ne kadarı Savunma Sanayii Destekleme Fonu adına açılmış olan hesaplarda bulunmaktadır?

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri

Basını özgür bir Türkiye, demokrasimiz için şarttır
Akit yazarı, Cumhur'a seçim mağlubiyeti sebebiyle hesap sorulması gereken yerleri sıraladı
AK Parti bence geç kalıyor, hemen değişim yapmalı
CHP ile Gezi mahkumlarını salma pazarlığı mı?
Belli ki 31 Mart sonrasında hiçbir şey eskisi gibi olmayacak