Yüksek Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, beklenen Marmara depremine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulunarak, bilimsel verilere dayanarak 2071 yılını işaret etti. Depremin daha erken gerçekleşme ihtimaline de değinen Ercan, en erken tarih olarak 2045’i, en geç tarih olarak ise 2150’yi işaret etti.
"HER AN DEPREM OLABİLİR DEMEK BİLİMSEL DEĞİL"
Karamürsel Belediyesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen sunumunda konuşan Ercan, şu ifadeleri kullandı:
"Marmara'da bugüne kadar 16 yıkıcı deprem oldu. 17. depremin 2071 yılında yaşanacağını tahmin ediyorum. En erken 2045, en olası tarih ise 2071. Bilimsel veriler, bu tarihin 2150’ye kadar gecikebileceğini gösteriyor. Marmara'da yakın bir dönemde deprem olmasını beklemiyorum. Her an deprem olabilir demek bilimsel bir yaklaşım değil, bunu bakkal da söyleyebilir. Ancak bu gerçek, gerekli önlemleri almayacağımız anlamına gelmiyor."
DEPREM VE EKONOMİ İLİŞKİSİNE DİKKAT ÇEKTİ
Depremlerin en çok yoksul kesimi etkilediğini belirten Ercan, depremin çözümünün ekonomik kalkınmadan geçtiğini vurguladı:
"Türkiye'de 8 büyüklüğünde depremler olmaz ama ölüm sayısı bakımından dünyada ilk üçte yer alırız. Bu, eğitim, ekonomi ve yönetim eksikliğinden kaynaklanıyor. Depremi önlemenin yolu, güçlü bir ekonomi inşa etmekten geçiyor. 55 yıldır depremlerle uğraşıyorum ve öğrendiğim en önemli şey, ekonomik güçlendirme olmadan depremle mücadele edilemeyeceğidir."
KARAMÜRSEL’DE DEPREM BEKLENTİSİ DÜŞÜK
Prof. Dr. Ercan, Karamürsel bölgesine ilişkin değerlendirmesinde ise, burada merkez üssü olan bir depremin olasılığının düşük olduğunu ifade etti. Ancak Marmara genelinde büyük bir depremin kaçınılmaz olduğunu yineledi.
"YAZGICILIK ANLAYIŞINDAN VAZGEÇİLMELİ"
Ercan, depremlerle mücadelede takdir-i İlahi yaklaşımının ötesine geçilmesi gerektiğini belirterek, bu anlayışın çözüm üretmeyi engellediğine dikkat çekti.