Belediyeyi batırıp borcu vatandaşa ödettiler!

Adana Büyükşehir Belediyesi’nin borcu eski MHP’li Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü döneminde 4 milyar TL’yi geçti. Sayıştay denetçileri, belediyenin ‘borçlanma sınırını’ aştığını vurgularken, kreş ücretlerinde de halktan fazla vergi alındığını ortaya çıkardı

Adana Büyükşehir Belediyesi’nin borcu eski MHP’li Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü döneminde 4 milyar TL’yi geçti. Sayıştay denetçileri, belediyenin ‘borçlanma sınırını’ aştığını vurgularken, kreş ücretlerinde de halktan fazla vergi alındığını ortaya çıkardı

Adana Büyükşehir Belediyesi’nin MHP yönetiminde olduğu dönemde açılmayan su kuyularına milyonlarca lira harcaması geçtiğimiz aylarda gündem olurken belediyenin borcunun da milyarlarca liraya ulaştığı ortaya çıktı.

BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre, Adana Büyükşehir Belediyesi 2018 Yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda yer alan bilgiye göre, Belediye Kanunu’nda belirlenen “borçlanma sınırı” aşılarak belediyenin borcu 2018 yılı sonunda 4 milyar 240 milyon TL’yi geçti.

BİR BUÇUK MİLYAR TL’LİK METRO BORCU

Sayıştay denetçileri, belediyenin sadece metro hattı yapımından kaynaklanan 1 milyar 529 milyon TL’lik borcu olduğunu ve belediyenin borçlanabileceği üst limit olan 1 milyar 870 milyon TL’nin fazlasıyla aşıldığını tespit etti.

Sayıştay raporunda, belediyenin metro borcu hesap edilmediğinde bile kanuna aykırı olarak fazladan 840 milyon TL borçlandığı vurgulandı.

YURTTAŞLARDAN FAZLA VERGİ ALDILAR

Sayıştay denetçileri, belediyenin kreşlerine çocuğunu gönderen yurttaşlardan fazla vergi alındığını da tespit etti. Raporda, “Adana Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’na bağlı Gündüz Bakımevi Müdürlüğü tarafından tahsil edilen kreş ödemeleri için katma değer vergisinin yüzde 8 oranında uygulanması gerekirken yüzde 18 olarak tahsil edildiği görülmüştür” denildi.

‘DÜZELTTİK’ DEDİLER, BELGE YOLLAMADILAR

Belediye yetkilileri Sayıştay denetçilerine verdiği yanıtta “Gündüz Bakımevi ücretlerinde uygulanmakta olan Katma Değer Vergisi oranı 14 Eylül 2018 tarihi itibariyle raporda belirtildiği şekilde yüzde 8 olarak uygulanmaya başlanmıştır” denildi.

Sayıştay denetçileri ise “Belediyenin belirtilen görüşler doğrultusunda işlem tesis ettiğini ifade etmesine rağmen söz konusu hususa ilişkin bir kanıtlayıcı belge göndermediğini ve sonraki denetimlerde konunun takip edileceğini” vurguladı.

286 İŞYERİ RUHSATSIZ ÇIKTI

MHP'li Adana Sarıçam Belediyesi 2018 Yılı Denetim Raporu’nda da 286 işyerinin ruhsatsız olduğu belirtildi. Raporda, “Yapılan denetleme sonucunda 286 adet ruhsatsız işyeri tespit edilmiştir. Belediye sınırları içerisinde ruhsat alınmadan işyeri açılması ve ticari faaliyette bulunulması, 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu hükümlerine aykırıdır” denildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.