Benzin fiyatlarına yeni zam kapıda!

Brent petrol fiyatlarındaki dalgalanma ve döviz kurundaki hareketlilikle birlikte benzine Salı günü 1,40 TL zam yapılması bekleniyor. İstanbul’da benzin fiyatları 41,55 TL’yi bulmuş durumda.

Brent petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar ve döviz kurundaki hareketlilik, akaryakıt fiyatlarını sürekli olarak etkilemeye devam ediyor. Salı gününden itibaren benzine 1,40 TL zam yapılması bekleniyor. Bu artış, petrol piyasasındaki küresel gelişmeler ve Türkiye’deki döviz kurlarının dalgalı seyriyle doğrudan ilişkili.

İSTANBUL'DA MEVCUT AKARYAKIT FİYATLARI
İstanbul'da şu an motorin litre fiyatı 41,74 TL’den, benzin ise ortalama 41,55 TL’den satılıyor. Bu fiyatlar, Salı gününden itibaren yapılması planlanan zamla birlikte daha da yükselecek.

AKARYAKIT FİYATLARI NASIL HESAPLANIYOR?
Türkiye’de benzin ve motorin fiyatları belirlenirken birkaç temel unsur dikkate alınıyor. Gümrüksüz Rafineri Fiyatı, Akdeniz-İtalyan piyasasında gösterilen günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve Dolar kuru takip edilerek hesaplanıyor. Bu fiyatlara Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) payı eklenerek KDV hariç rafineri satış fiyatı elde ediliyor. Ardından KDV eklenerek tüketicinin ödediği nihai akaryakıt fiyatı belirleniyor.

PETROL VE AKARYAKIT SEKTÖRÜNDE SÜREKLİ DEĞİŞİM
Brent petrol fiyatlarındaki her artış ya da azalma, Türkiye’de benzin, motorin ve LPG fiyatlarına doğrudan yansıyor. Ayrıca döviz kuru da akaryakıt fiyatlarındaki oynaklığın temel sebeplerinden biri olarak öne çıkıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.