8 Ekim 1980’de sorgu için götürüldüğü Göle Dede Korkut Eğitim Ensititüsü binasında işkence edilerek öldürülen ve cesedi yok edilen Cemil Kırbayır için yürütülen soruşturmada Kars Cumhuriyet Başsavcılığı, zamanaşımı gerekçesiyle kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.
“ZAMANI DEVLET AŞINDIRDI”
Cemil Kırbayır’ın kardeşi Mikail Kırbayır ‘kovuşturmaya yer yok’ kararına ilişkin, “Hukuk çiğnendi. Devlet dosyayı keyfi olarak bekletip zamanaşımına uğrattı. Oysa ki aile olarak vaktinde başvurmuştuk. Zamanı onlar aşındırdı. Bize karşı insanlık suçu işlenmiştir.” dedi.
ERDOĞAN SÖZ VERMİŞTİ
İstanbul Dolmabahçe’deki Başbakanlık Ofisi’nde, 5 Şubat 2011’de Cumartesi Anneleri ile dönemin Başbakanı Erdoğan ile bir araya geldi.
Erdoğan’ın iki sıra yanında 103 yaşındaki Cemil Kırbayır’ın annesi Berfo Kırbayır vardı.
Berfo Ana, 8 Ekim 1980’den beri oğlu Cemil’in kemiklerini arıyordu.
Erdoğan, “Bulacağım” diye söz verdi.
TBMM RAPORU: ÖLDÜRÜP YOK ETTİLER
TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu bünyesinde Kırbayır’ın akıbetinin araştırılması için alt komisyon kuruldu. Halen TBMM’nin internet sitesinde erişilebilen raporda, şöyle denildi:
“Ortada bir gerçek vardır: Kırbayır’ın büyük olasılıkla sorguda işkenceye dayanamayarak yaşamını yitirdiği ve sorgulamayı yapan şahıslarca yok edildiğidir.”
Raporda polis, MİT’çi ve askerlerden oluşan işkencecilerin Kırbayır’ın yanı sıra Oruç Korkmaz, Turan Sağlam ve Mahmut Kaya adlı solcu gençleri de öldürdüğü saptandı. Kars’ta, 25 Aralık 1980’de “Kahramanmaraş katliamının hesabını soracağız” yazılı pankart astığı için gözaltına alınan Kaya da Kırbayır gibi kayıptı.
Avukatları Yaşar Kaya ise karara itiraz edeceklerini, ardından Anayasa Mahkemesi’ne ve AİHM’e başvuracaklarını söyledi. Kaya, “Katilleri korumaya yönelik bir süreç yönetiliyor. Bu bir hukuk cinayetidir”diye konuştu.
İsmail Saymaz’ın yazısına buradan ulaşabilirsiniz.