BES-AR: 'Asgari ücret açlık sınırının yüzde 71,15 altında'

BES-AR, Kasım 2024 verilerine göre açlık sınırını 29 bin 100 TL, yoksulluk sınırını 78 bin 617 TL olarak açıkladı. Asgari ücretin açlık sınırının %71,15 altında kaldığını vurgulayan raporda, emekçilerin insanca yaşayacak bir ücret talebi bir kez daha dile getirildi.

Büro Emekçileri Sendikası Araştırma Merkezi (BES-AR), Kasım 2024 açlık ve yoksulluk sınırı verilerini açıkladı. Açlık sınırı 29 bin 100 TL, yoksulluk sınırı ise 78 bin 617 TL olarak belirlenirken, asgari ücretin açlık sınırının %71,15 altında kalması dikkat çekti.

Büro Emekçileri Sendikası Araştırma Merkezi (BES-AR), Kasım 2024'e ait açlık ve yoksulluk sınırı verilerini açıkladı. Rapora göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için yapması gereken minimum harcama miktarı olan açlık sınırı, 29 bin 100 lira olarak belirlendi. 

Gıda harcamalarının yanı sıra giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık gibi zorunlu giderlerin toplamını ifade eden yoksulluk sınırı ise 78 bin 617 lira oldu. Bekar bir çalışanın yaşam maliyeti ise 39 bin 341 lira olarak kaydedildi.

Raporda, asgari ücretin açlık sınırının yüzde 71,15 altında kaldığı vurgulanarak, "2024 yılında 17 bin 002 lira alan bir asgari ücretli, sadece temel gıda ihtiyaçlarını karşılayabilecek düzeyde bir gelirle yaşam mücadelesi vermektedir" denildi.

BES-AR açıklamasında, kamu emekçileri, asgari ücretliler ve emekliler için insanca bir yaşam standardını sağlayacak ücret taleplerinin sürdüğü belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:  
"2025 yılı bütçesi tartışılırken, ücret artışlarında gerçekleşen enflasyon yerine tahmini enflasyon oranlarının dikkate alınması, biz kamu emekçileri, emekliler ve asgari ücretliler için yoksulluğu derinleştiren kemer sıkma politikalarının devam edeceğinin açık bir göstergesidir." 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.