Beştepe'den HÜDA PAR'a 'anayasanın 4. maddesi' yanıtı: İpotek değil, gelecek kuşaklara nas

Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu'nun anayasanın 4. maddesi hakkındaki eleştirilerine yanıt verdi.

Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum’un sosyal medya üzerinden yaptığı değerlendirmede, HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu’nun anayasanın 4. maddesi hakkındaki sözleri üzerine tartışmalara açıklık getirdi. Uçum, iki ana noktayı vurguladı:

1. İlk Üç Madde ve Değiştirilmezlik İlkesi: Uçum, anayasanın ilk üç maddesinin ve bu maddelere ilişkin "değiştirilmezlik ilkesi"nin korunmasının önemine dikkat çekti. Bu ilkelerin toplumda genel bir mutabakat olduğunu belirterek, gelecekteki kuşaklar için ülkesel birikimin korunmasının ve devamlılığının bu ilkelere bağlı olduğunu ifade etti. Değiştirilmezlik ilkesinin, geçmişin birikimine dayanarak gelecekteki kuruculuğun sağlanmasını amaçladığını belirtti.

2. Vatandaşlık: Vatandaşlığın toplumun özelliklerine göre değil, milletin birliğine göre belirlendiğini vurguladı. Türk vatandaşlığının, Kurtuluş ve Kuruluş sürecinin ortaya çıkardığı, etnisiteye dayanmayan ve ırkçı olmayan bir vatandaşlık olduğunu ifade etti. Atatürk’ün "Türkiye Cumhuriyetini kuran Türkiye halkına Türk Milleti denir" tanımını referans alarak, Türk vatandaşlığının anayasa ile belirlenen bir kavram olduğunu ve bu kavramın yeni anayasa ile korunacağını belirtti.

Uçum, bu değerlendirmeleriyle anayasanın temel ilkelerinin korunmasının ve vatandaşlık kavramının netliğinin önemini vurgulamış oldu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.