Beyaz Saray: "Orta Doğu'da topyekûn savaş görmek istemiyoruz"

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, İsrail ile Hizbullah arasındaki gerilimi azaltmak için 21 günlük ateşkes çağrısını yineledi. Jean-Pierre, topyekun bir savaşın çözüm olmadığını vurgulayarak, diplomatik çabaların sürdüğünü ve tüm taraflara ateşkes çağrısında bulunduğunu ifade etti.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, İsrail ile Hizbullah arasındaki gerilimin düşürülmesi amacıyla 21 günlük ateşkes çağrısını yineleyerek, bölgede yaşanacak bir topyekun savaşın hiçbir sorunu çözmeyeceğini vurguladı. Jean-Pierre, günlük basın brifinginde, İsrail-Lübnan sınırındaki tansiyonun zaten yüksek olduğunu ve bunun daha da artmasını istemediklerini belirtti. Bu nedenle, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu süresince New York'ta yoğun bir diplomasi yürütüldüğünü ifade etti.

Jean-Pierre, bu diplomatik çabaların sonucunda G7 ülkeleri ve bazı Arap ülkeleriyle birlikte, İsrail-Lübnan sınırında acil geçici bir ateşkes için çağrıda bulunulduğunu dile getirdi. Tüm taraflara bu ateşkes konusunda bir kez daha seslendiğini belirten Jean-Pierre, "Bölgedeki tansiyona yanıt olarak topyekun bir savaşın çözüm olduğunu düşünmüyoruz, bu konuda netiz. Geçici ateşkes için elimizden geleni yapıyoruz, böylelikle ilerlemek için bir alan açmış oluruz" şeklinde konuştu. Ayrıca, söz konusu ortak açıklamanın İsraillilerle koordine edildiğini vurguladı.

ABD'li yetkililerin hala New York'ta bu konudaki görüşmelerini sürdürdüğünü de belirten Jean-Pierre, 21 günlük ateşkesle ilgili İsrail'den gelen olumsuz açıklamalar hakkında yorum yapmaktan kaçındı. ABD ve Fransa'nın öncülük ettiği, Avrupa Birliği (AB) ile sekiz ülkenin katıldığı ortak bir açıklamada, İsrail ile Lübnan arasındaki çatışmaların durdurulması ve diplomasiye fırsat tanınması için 21 günlük acil ateşkes talep edilmişti. Öte yandan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, New York'ta yaptığı açıklamada, "hedeflerine ulaşıncaya kadar" Hizbullah'a yönelik saldırılara devam edeceklerini belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.