Beyin sağlığı için Akdeniz tipi beslenme öneriliyor

Nörolog Nigar Ahmadova, Akdeniz diyetinin beslenme alışkanlıklarında benimsenmesinin çeşitli nörolojik hastalıkların ortaya çıkışında önemli bir rol oynadığını ifade etti.

Nörolog Nigar Ahmadova, Akdeniz diyetinin beslenme alışkanlıklarında benimsenmesinin çeşitli nörolojik hastalıkların oluşumunda önemli bir rol oynadığını belirtti. Uzman Ahmadova, "Beyin sağlığımızı korumanın anahtarı mide ve bağırsaklarımızda yatıyor. Kişiler, beslenme tercihleriyle kendi mikrobiyomlarını ve dolayısıyla sağlıklarını olumlu yönde etkileyebilirler. Bu şekilde nörolojik hastalıklara karşı koruyucu bir kalkan oluşturabilirler" dedi.

HASTALARA ÖNERİLER

Acıbadem Kent Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Nigar Ahmadova, nörolojik hastalıkların dünya çapında önde gelen sakatlık ve ölüm nedenleri olduğuna dikkat çekti. Alzheimer hastalığı, Parkinson hastalığı, şizofreni, multipl skleroz gibi hastalıkların ilerleyici doğası nedeniyle, bilim insanlarının daha etkili tedavi yöntemleri aradığını vurgulayan Dr. Ahmadova, "Akdeniz diyeti, tekli doymamış yağ/ doymuş yağ oranının yüksek olduğu, zeytinyağı ya da diğer bitkisel (örneğin fındık yağı) yağlarının tercih edildiği, sebze ve meyveden zengin bir diyettir. Bu diyette, haftalık balık tüketiminin artırılmasını, kırmızı et ve et ürünlerinin tüketimin azaltması teşvik edilir. Süt ve süt ürünlerinin orta derece tüketimi önerilirken, kola, enerji içeceği, hazır tatlı kahveler, tatlandırıcı içeren içeceklerden uzak durulması istenir. Bu Akdeniz diyetinin yanında hastalarıma nörolojik hastalıklardan korunmak ve genel sağlık için mümkünse en az haftanın 3 günü tempolu yürüyüş yapmalarını öneriyorum. Sağlıklı beyin için ikinci beyin adlandırılan bağırsaklarımıza iyi bakmalı, yiyecek ve içeceklerimize dikkat etmeliyiz. Yani beyin sağlığımızı korumanın yolu midemizden geçip, bağırsaklarımızda belirleniyor. Herkes beslenme tercihleriyle kendi mikrobiyatasını ve dolayısıyla sağlıklarının yönünü değiştirebilirler. Nörolojik hastalıklara karşı kendi kalkanlarını oluşturabilirler." şeklinde açıkladı. 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Araştırma: Türkiye'de kadınların yüzde 60'ı düzenli sağlık kontrolüne gitmiyor!
Beyin sisi yaşamı nasıl etkiliyor? Beyin Sisi deyip geçmeyin!
İlk Kez Uygulanan Gen Tedavisiyle Opal Sandy İşitme Duyusunu Kazandı
Uzmanlar uyardı: Aşırı el terlemesi neyin habercisi?
BB Uzmanından Üst Solunum Yolu Enfeksiyonlarıyla İlgili Bilgilendirme ve Önlemler