Beyin Taramasıyla Demans Belirtileri On Yıl Öncesinden Tahmin Edilebiliyor

Demansın erken teşhisi için umut vadeden yöntem: Beyin taraması ile 10 yıl öncesinden yüzde 80 doğrulukla belirtileri tahmin edebiliyor. Araştırma, hastalığın ilerlemeden önce müdahale şansı sunuyor.

Son araştırmalar, demansın erken teşhisi için umut verici bir adım attı; beyin taramasıyla hastalığın belirtilerini on yıl öncesinden yüzde 80 doğrulukla tahmin edebiliyor.

Tıp alanında yapılan bir araştırma, demansın erken teşhisiyle ilgili umut vadeden bir bulguyu ortaya çıkardı. Araştırmacılar, beyin taraması kullanarak "istirahat" halindeki beyin aktivitesini analiz ederek demansı ortalama on yıl öncesinden yüzde 80'e varan doğrulukla tahmin etmeyi başardılar.

Bu yöntem, hastalığın gözle görülür semptomları ortaya çıkmadan önce beyinde meydana gelen değişiklikleri tespit ederek erken teşhise olanak tanıyor. Ayrıca, demans hastası olup da hiç teşhis edilemeyen çok sayıda insan için umut verici bir çözüm sunuyor.

Londra Queen Mary Üniversitesi'nden nörolog Charles Marshall, "Gelecekte demansa yakalanacak kişileri tahmin etmek, bu hastalığın neden olduğu beyin hücresi kaybını geri dönüşü olmayan bir noktaya gelmeden önleyici tedaviler geliştirmek açısından kritik önem taşıyor" dedi.

Araştırmacılar, deneylerinde ortalama bin kişi üzerinde çalışarak bazı bireylerdeki demans belirtilerini dokuz yıl öncesinden tespit edebildiklerini gösterdiler. Bu teknik, yüzde 80 doğruluk oranına sahip olmanın yanı sıra, demans tanısının ne zaman konulacağını da iki senelik bir süre içinde tahmin edebiliyor.

Bu gelişmeler, demans hastalığının gelişim süreci hakkında daha iyi bir anlayış sağlamak ve risk faktörleriyle ilişkilendirilerek kimin etkilenebileceğini belirlemek için önemli bilgiler sunmaktadır.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.