Beyin tümörüne karşı yerli 'Akıllı İlaç' geliştiriliyor

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden büyük başarı: beyin tümörüne karşı geliştirilen akıllı ilaç projesi faz aşamasına geçiyor. Prof. Dr. Asuman Sungurluoğlu, hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde beyin tümörünün yarıdan fazla küçüldüğünü belirtti.

2016 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Kök Hücre Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Asuman Sunguroğlu ve ekibi, Türkiye'de ilk kez 'İleri Evre Beyin Kanseri Hücrelerini Hedefleyen Terapötik Monoklonal Antikor Geliştirilmesi' projesini başlattı. Bu TÜBİTAK destekli projede faz aşamasına geçildi. Öncelikle, beyin tümörünü hedefleyen akıllı ilaç çalışmasının hayvanlar üzerindeki deneyleri olumlu sonuçlandı.


TÜMÖR YÜZDE 60 KÜÇÜLDÜ

İlacın Türkiye’de ilk olacağını söyleyen Prof. Dr. Sunguroğlu, şu bilgileri verdi: "Deneysel geliştirdiğimiz tümör modellerinde bunun tümörü anlamlı derecede küçülttüğünü de gözlemledik. Oran vermek gerekirse de tümörün yüzde 60 küçüldüğünü gözlemledik. Ama burada ilave oran, herhangi bir ajan kullanılmadı. Sadece bu antikorun, bu molekülün geliştirmiş olduğu bir etkiydi. Dolayısıyla çok umut eden bir ilaç olduğunu, molekül olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca yan etkisi olmayan bir ilaç. Normal hücreler üzerinde olumsuz bir etkisinin olmadığını da görüyoruz."

FAZ ÇALIŞMASINA GEÇİLECEK

Prof. Dr. Sungurluoğlu, "Bu aşamadan sonra ilaç haline getirmeyi planlıyoruz" ifadeleriyle, "Tamamen milli ve yerli bir ilaç geliştirmek bizim için hedef. Kendi imkanlarımızla bu ilacı ülkemizde geliştirip, piyasaya sunmak istiyoruz ve bu imkanlar ülkemizde mevcut. Hiç zor değil. Türkiye’de ilacın faz çalışmasına geçmesinin hiçbir engeli yok" diye konuştu.Ayrıca, ilacın beyin tümörü dışında pankreas kanseri, over kanseri ve prostat kanserini de hedeflediğini belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Susuz kaldığınızı fark etmenin pratik yöntemi: 10 Saniyelik parmak testi
Antidepresanların kilo üzerinde etkisi olabilir mi?
Onaylı randevu dönemi resmen başladı; mağduriyetler ikiye katlandı
Kene ısırması durumunda ne yapmalıyız?
Çarpıcı Araştırma: Obezite, 32 Kanser Türüyle İlişkili!