Biden açıkladı: ABD'nin Japonya ve Filipinler'e yönelik savunma taahhütleri sağlam

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray’da Japonya ve Filipin liderlerini ağırlayarak, ABD’nin İndo-Pasifik’in savunması mevzusunda taahhüdünün sarsılmaz olduğunu söyledi.

Biden, Washington D.C’de Japonya Başbakanı Fumio Kishida ile Filipin Devlet Başkanı Ferdinand Marcos’la bir araya geldi.

Üç liderin görüşmesinde İndo-Pasifik bölgesindeki Çin askeri tehdidine karşı Biden, "ABD'nin Japonya ve Filipinler'e yönelik savunma taahhütleri sarsılmazdır. Daha önce de söylediğim gibi, Güney Çin Denizi'nde Filipin uçaklarına, gemilerine veya silahlı kuvvetlerine yapılacak herhangi bir saldırı, ortak savunmamızı harekete geçirecektir." şeklinde konuştu.

"GÖZDAĞI VERME" ÇABALARI

Beyaz Saray zirvesinde, üç liderin odaklanacağı ana konunun Çin'in Pasifik'teki provokatif eylemleri olduğu belirtildi. Zirve, Çin'in bölgedeki "gözdağı verme" çabalarına karşı çıkmayı ve Çin'in "bölge ülkelerinin dışında" olduğu mesajını verme amacını taşıyor.

ABD, Japonya ve Filipin üçlüsü ilk kez böyle bir zirvede bir araya geliyor.

Liderlerin, müttefiklerin tartışmalı Güney Çin Denizi yakınlarındaki sularda geçen yıl gerçekleştirdiği kolluk kuvvetleri tatbikatlarının devamı olarak, bu yıl sahil güvenlik güçlerinin Hint-Pasifik'te ortak bir devriye düzenleyeceğini duyurmaları bekleniyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

Biden ve Trump canlı yayında koz paylaşacak! Tarihi kapışma!
AB'den İsrail'e Refah'taki Askeri Operasyonu Durdurma Çağrısı
İsrail Saldırısında Hizbullah Komutanı Öldü, Çatışmalar Devam Ediyor
Kilo sorunu ertesi gün haplarını etkisiz hale getirebilir mi? Uzmanlar uyardı!
Zelenskiy, İspanya ve Portekiz ziyaretlerini iptal etti