Biden'dan Gazze için umut verici mesaj: "Ateşkes hala mümkün"

ABD Başkanı Joe Biden, CBS'e verdiği röportajda Gazze'de bir ateşkesin hala mümkün olduğunu belirtti. Biden, BMGK destekli ateşkes planının uygulanabilir olduğunu vurgularken, bölgedeki durumu kontrol altında tutmak için çalışmalara devam ettiklerini ifade etti.

ABD Başkanı Joe Biden, CBS kanalına verdiği röportajda Gazze'deki ateşkes sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Sunucunun, "Başkanlık görev süreniz bitmeden Gazze'de bir ateşkes mümkün mü?" sorusuna Biden, "Evet, hala mümkün" şeklinde yanıt verdi.

Biden, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) desteklediği ateşkes planının hala geçerli olduğunu belirterek, bu durumun bölgesel bir savaşa dönüşmemesi için çaba gösterdiklerini vurguladı.

Başkan Biden, 31 Mayıs'ta İsrail'in önerdiği ve üç aşamadan oluşan ateşkes planını açıklamıştı. Bu plan; kalıcı bir ateşkesin sağlanmasını, İsrail'in Gazze'den tamamen çekilmesini, rehinelerin ve tutukluların karşılıklı olarak serbest bırakılmasını, yerlerinden edilmiş Filistinlilerin Gazze'ye geri dönmesini, insani yardımların kesintisiz ve yeterli şekilde ulaşmasını ve Gazze'nin yeniden inşa edilmesini öngörüyor.

İsrail Başbakanı Netanyahu ise daha sonra esir takası görüşmeleri için yeni şartlar ileri sürdü. Bu şartlar, "silahlı Filistinlilerin güneyden kuzeye dönmesinin engellenmesi ve İsrail ordusunun, Gazze-Mısır sınırındaki Philadelphia Koridoru'nda kalmasını" içeriyordu.

ABD, Mısır ve Katar, 8 Ağustos'ta yayımladıkları ortak açıklamada, İsrail ve Hamas'a Gazze'de ateşkes sağlanması ve esir takası için 15 Ağustos'ta Kahire veya Doha'da müzakerelere yeniden başlanması çağrısında bulunmuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.