Dünya genelinde merkez bankalarının enflasyonla mücadele amacıyla uyguladıkları sıkı para politikalarının sona yaklaşıldığı gözlemleniyor. ABD seçimlerinin olası sonuçları ise varlık fiyatlamalarını zorlaştırıyor.
ABD Başkanı Biden, dün adaylıktan çekildiğini açıklayarak Başkan Yardımcısı Kamala Harris'i destekledi. Biden’ın sağlık sorunları ve Cumhuriyetçilerin adayı eski Başkan Donald Trump'ın anketlerde öne çıkması, Demokratlar arasında tartışmalara neden oldu. Analistler, Trump'ın anketlerde hala güçlü bir konumda olduğunu belirtiyor.
Makroekonomik verilere bakıldığında, bu hafta ABD’deki büyüme verileri öne çıkıyor. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yıl sonuna kadar üç kez faiz indirimine gitmesi bekleniyor. İş gücü piyasası verilerinin bu fiyatlamaları etkilemesi muhtemel; son veriler iş gücü piyasasında bir soğuma sinyali veriyor, bu da Fed’in genişleyici politikalar için alan açtığını gösteriyor. Bu durum, global risk algısını hafifletebilir.
Bu hafta, Alphabet, Tesla, Qualcomm ve IBM gibi büyük şirketlerin finansal sonuçları da hisse ve sektör bazlı dalgalanmalara neden olabilir.
ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi haftaya yüzde 4,23 seviyesinden başlarken, altının ons fiyatı önceki kapanışın yüzde 0,2 üzerinde 2.405 dolardan işlem görüyor. Brent petrolün varil fiyatı ise önceki kapanışa göre yüzde 0,5 artışla 82,2 dolara yükseldi.
Dolar endeksi 104,3 seviyesindeyken, bakırın libresi yüzde 0,6 değer kaybıyla 8 Nisan'dan bu yana en düşük seviyede, 4,22 dolarda işlem görüyor.
New York Borsası’nda cuma günü Nasdaq endeksi yüzde 0,81, S&P 500 endeksi yüzde 0,71 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,93 geriledi. ABD'de endeks vadeli kontratlar yeni haftaya yükselişle başladı.
Avrupa borsaları cuma günü karışık bir seyir izlerken, Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz oranlarını sabit tuttu. Analistler, hafta boyunca açıklanacak makroekonomik verilerin ECB'nin faiz indirimleri konusunda daha hızlı hareket etmesini sağlayabileceğini belirtiyor. ECB'nin yıl sonuna kadar en az iki faiz indirimi yapacağına dair beklentiler var.
Cuma günü İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,6, İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,91, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,69 ve Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 1 azaldı. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar yeni haftaya alış ağırlıklı bir seyirle başladı.
Asya borsalarında ise haftaya karışık bir seyirle başlanıyor. Çin Merkez Bankası (PBoC), Çin ekonomisini desteklemek amacıyla 1 ve 5 yıllık borçlanma faizlerini sırasıyla 10 baz puan indirerek yüzde 3,35 ve yüzde 3,85 seviyelerine çekti.
Dolar/yen paritesi, haftaya değer kaybıyla başlamasının ardından önceki kapanışın yüzde 0,4 altında 156,8 seviyesinde bulunuyor. Bu durumun Japonya pay piyasalarındaki satış baskısında etkili olduğu belirtiliyor. Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,2, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1,1 ve Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1 gerilerken, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,7 yükseldi.