Bigadiç ve Develi’de de ‘facia yaşanabilir’ uyarısı yapıldı!

CHP milletvekilleri, İliç’teki maden işletmeciliğinin bir benzerinin Balıkesir Bigadiç ile Kayseri Develi’de de faaliyette olduğuna dikkat çekerek “Buralar sıkı denetlenmeli. ÇED raporunu hazırlayan danışmanlık şirketi aynı. Rapora onay veren Bakanlık da aynı. Endişeliyiz” ikazında bulunmuş oldu.

CHP Balıkesir milletvekili Serkan Sarı, Balıkesir’in Bigadiç ilçesindeki maden faaliyetleri mevzusunda uyarılarda bulunmuş oldu. Sarı "Yüzde 50’şer hisse ile Lidya Madencilik (Çalık Grubu) ile Alacer Gold (SSR Mining) şirketlerinin ortak olduğu Polimetal Madencilik, tıpkı İliç’teki gibi bakır, çinko, altın ve gümüş içeren polimetal madenciliği yapıyor. Burada da açık ocak yöntemi ve cevherlerin siyanür liçiyle elde edilen çözeltiden altının çıkarılmasına yönelik bir ayırma tekniği kullanılıyor" dedi.

‘ÖNCE İNSAN, SONRA MADEN’ DENİLMELİ"

Bigadiç’teki firmanın denetlenmesini isteyen Sarı "Şirketin adı değişik fakat madeni işleten ortaklar aynı. ÇED raporunu hazırlayan danışmanlık şirketi aynı. Rapora onay veren Bakanlık da aynı. Yani facianın sorumluları aynı. Endişeliyiz. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın ‘Şirketin yönetim düzeyi içerisinde bir zafiyet içerisinde olduğunu görüyoruz’ açıklaması kaygılarımızı artırıyor. Başta devletin işlettiği madenler olmak üzere tüm madenlerde kapsamlı bir inceleme ve denetim şart. ‘Önce insan, sonra maden’ denilmeli" ifadelerini kullandı.

CHP Kayseri milletvekili Aşkın Genç ise, Kayseri’nin Develi ilçesindeki Öksüt Altın Madeni hakkında çıkan iddiaları TBMM gündemine taşıdı. Genç, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye "Söz konusu madenin çevreye, tarım arazilerine etkisi nedir? Siyanür veya başka bir zararlı maddenin taşma/sızmadan dolayı çevreye yayılma durumu var mıdır? Madenin kontrolleri en son ne zaman yapılmıştır? 6 Şubat depremlerinden sonra madende ne gibi hasarlar meydana gelmiştir? Madene ÇED raporunda olmayan alanlarda kapasite artırım onayı verilmiş midir?" sorularını yöneltti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Cem Yılmaz'dan 'Seyirciye Sinirlenip Sahneyi Terk Etti' İddialarına Yanıt!
İnşaatta çalışan maymunun şaşırtıcı performansı sosyal medyayı salladı!
Fatih Portakal'ın canlı yayındaki muhalefet eleştirisi Ümit Özdağ'dan ilginç yanıt!
Demet Özdemir'den Tatil İsyanı! Hayranları Şokta!
Yarın İstanbul'da işe okula gidenler dikkat: Meteorolojiden kırmızı alarm geldi!