Koronavirüs (Kovid-19) vakalarının normalleşme adımları sonrası artışa geçtiği geçtiği Türkiye’de, Sağlık Bakanlığı tarafından paylaşılan verilerin şeffaf olup olmadığına dair tartışmalarda sürüyor. Mezopotamya Ajansı'ndan Ahmet Kanbal'ın haberine göre, Sağlık meslek örgütlerinin verilerine göre kentte, günlük vaka sayısı 300'e yükselirken, Kovid-19 kaynaklı her gün en az 3 ölüm yaşanıyor. Mardin Tabip Odası (MTO) ile SES Mardin Şubesi’nin verilerine göre, Kovid-19’a yakalanan sağlık çalışanlarının sayısı bayramdan önce 300 civarında iken, bayram sonrası 600'e yükseldi.
'BİRİNCİ BASAMAK HİZMETİ DE YARIYA DÜŞTÜ'
SES Mardin Şube Sekreteri Ahmet Özen, kentte toplam vaka sayısının 11 bine ulaştığını, sağlıkçıların 3’te birinin enfekte olduğunu belirterek, "Çalışan birimlerin tamamında Kovid-19’u geçirmeyen neredeyse yok. Enfekte durumu halen devam etmekte. Sağlık emekçilerinin iş yükü artmakta. Bunun dışında topluma 14 gün uygulanan karantina süreci sağlıkçılarda 7 güne indirilmiş durumda. 7 günden sonra tekrar test yapılıp, negatif gelirse tekrar çalıştırılıyor" dedi. İkinci basamak sağlık sisteminin yanı sıra birinci basamak sağlık sisteminde çalışanların da ekipler halinde filyasyon çalışmasına çıkarıldığını belirten Özen, "Birinci basamak hizmetleri de yarı yarıya azalmış durumda. Bağışıklama hizmetlerinin geri kaldığını söyleyebiliriz. Pandemi hastanelerinin ayrılmaması hem ikinci basamak hem birinci basamak hem de Kovid-19 hizmetlerinin aynı birimlerde yürütülmesi başka sağlık sorunlarından kaynaklı hastanelere başvuran hastaların da enfekte olmasına sebep olmakta. Yığılmalara sebep olmakta" ifadelerini kullandı.
'SİSTEM ÇÖKTÜ'
Özen, kamu hastanelerinin döner sermaye ile kendisini finanse etmesi adına polikliniklerin hizmet vermeye devam ettiğine dikkat çekerek, hastanelerin genel bütçeden finanse edilmesi gerektiğini belirtti. Kaliteli sağlık hakkına erişilmesinin sağlanması gerektiğini dile getiren Özen, "Pandemi hastanelerinin ayrılıp, diğer sağlık hizmetlerini uygulayan sağlık kuruluşları Kovid-19 hastalarını almaması ile hastalar da gidip rahat bir sağlık hizmeti alabileceklerdir. Bu hali ile içinden çıkılmaz bir kaos ortamı oluşuyor" diye konuştu. Hastanelerin kendilerini finanse etmeleri uğruna halkın sağlığının riske atıldığını söyleyen Özen, "Pandemi ile birlikte sistemin yürüyemeyeceğini, çöktüğünü gördük" dedi.
ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER
Pandemiye dair verilerin şeffaf bir şekilde paylaşılmamasının halkta rehavete sebep olduğunu dile getiren Özen, havaların soğumasıyla vaka sayılarının artacağı uyarısında bulundu. Özen, alınması gereken önlemler için de, "Havaların soğuması ile nezle ve grip vakalarının arttığını biliyoruz. Pandemi süreci ile beraber zaten dolu olan yatak sayısını, yoğun bakım sayısını n ihtiyacını iki-üç kat artıracağını öngörmek gerekiyor" diye konuştu. Soğuk havalar ile birlikte hastaların klinik durumunun da ağır seyredeceğini kaydeden Özen, sahra hastaneleri ya da ekstra olarak yoğun bakım yatak sayısının artırılması gerektiğini söyledi. Kamuya sağlık personeli alımının güvenceli bir şekilde yapılması ile daha önce ihraç edilen sağlık çalışanlarının geri alınmasının önünün açılmasının süreç açısından önemli olduğuna dikkat çeken Özen, halkın da gerekli tedbirlere uymak konusunda özen göstermesi gerektiğini söyledi.