Bilim dünyasında heyecanlandıran gelişme! Karbon savaşında yeni silah keşfedildi

İklim değişikliği ile mücadelede karbondioksit (CO2) emisyonlarını azaltma amacı güden İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü (ETH Zürich) araştırmacıları, ışıkla karbondioksit yakalama yöntemi geliştirdi.

İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü'nden (ETH Zürich) bilim insanları, iklim değişikliği ile mücadelede karbondioksit (CO2) emisyonlarını azaltmak adına çığır açan bir yöntem geliştirdi. Yeni yöntem, karbondioksiti ışıkla yakalamanın kapılarını aralıyor.

FOTOASİTLERLE AYDINLATILAN GELECEK

Araştırmacılar, "fotoasitler" olarak adlandırılan, özel bir ışıkla aktive olan moleküller ekleyerek karbondioksiti yakalama sürecini optimize etti. Bu moleküller, ışığa maruz kaldığında sıvıyı asidik hale getiriyor ve karbonatlar oluşmasına izin veriyor. Özellikle güneş ışığıyla çalışan bu yöntem, hızlı, ekonomik ve çevre dostu bir CO2 yakalama potansiyeli sunuyor.

NASIL ÇALIŞIYOR?

Karışık gazlar, fotoasit içeren bir sıvıdan geçirilerek karbondioksiti yakalamaya başlıyor. Alkali çözelti, karbonat oluşturacak reaksiyonları tetikliyor. Araştırmacılar, sıvıda yeterince karbonat biriktiğinde ışıkla müdahale ederek çözeltiyi asidik hale getiriyor. Bu işlem karbonatları sıvıdan çıkararak CO2'yi elde etmeyi sağlıyor. Süreç, güneş ışığı kullanıldığında saniyeler içinde gerçekleşiyor.

ÇEVRE DOSTU VE HIZLI ÇÖZÜM

Bu yöntem, karbondioksit yakalama teknolojilerinde çevre dostu, hızlı ve maliyet açısından avantajlı bir çözüm olarak öne çıkıyor. Şu anki aşamada, fotoasitler sıvı içinde bir ay sonra ayrışıyor olsa da, araştırmacılar süreci daha verimli hale getirmek için çalışmalarını sürdürüyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri

Türkiye'de İletişimi Etkileyebilecek Güneş Patlaması! Ulaştırma Bakanlığı'ndan Kritik Açıklama!
Kedi Kumu Siparişi Kavgası: Kargo Şubesinde Delik Paket Krizi!
Zonguldak'ta Otoparkta Kıskançlık Cinayeti: Murat Dursun'un Davası Gündemde
Rizelilerin Köklerinden Gelen Atmaca Tutkusu: Yaşamın Bir Parçası
Görevleri iptal edildi: Metin Akpınar ve Erman Toroğlu, yaş sınırına takıldı