CANLI BEYİN DOKUSUNU DONMADAN KORUYAN YENİ ÇÖZÜM
Fudan Üniversitesi'nden Dr. Zhicheng Shao ve ekibi, beyin dokusunu donmuş durumdayken canlı tutabilen bir çözüm geliştirdiklerini açıkladı. İnsan embriyonik kök hücrelerini kullanarak üç hafta süresince beyin organoitlerini büyüttüler ve peşinden bu tarz şeyleri farklı türde beyin hücrelerine dönüştürdüler.
EN AZ HÜCRE ÖLÜMÜNE YOL AÇAN YÖNTEM
Organoidleri, sıvı nitrojende en az 24 saat dondurulurken dokuyu korumaya yardımcı olabileceğini umdukları farklı kimyasal bileşiklere yerleştirdiler. Örnekler çözüldükten sonra, beynin büyüme ve hücre ölümü açısından seyredildi ve en az hücre ölümüne yol açan yöntemi buldular.
UZUN SÜRE AKTİF KALAN BEYİN DOKUSU
Ekip, 9 aylık epilepsili bir kız çocuğundan alınan 3 milimetre küp beyin dokusunu test etti ve çözüldükten sonra en az iki hafta süresince aktif kaldığını keşfetti. Araştırmacılar, bu teknolojinin, belirli patolojik özelliklere sahip canlı beyin dokusunun dondurularak saklanması ve yeniden yapılandırılması vasıtasıyla, beyin hastalığının patolojik mekanizmalarını incelemek için kullanılabilecek taze canlı insan beyni dokusunu hayatta tutma kabiliyetini keşfetmek zorunluluğuna vurgu yaptılar.
UZMANLARIN DEĞERLENDİRMESİ
Birmingham Üniversitesi profesörü Dr. João Pedro Magalhäes, bulgulardan ve çözümün hücre ölümünü önleme ve işlevi koruma kabiliyetinden etkilendiğini ifade etti.