Bilim insanları ilk kez asteroit yüzeyinde su molekülleri keşfetti

Bilim insanları, iki asteroidin yüzeyinde su molekülleri keşfetti. Bu keşif, güneş sistemimizde suyun nasıl dağıldığını anlama yolunda önemli bir kilometre taşıdır. Bu buluş, Stratosferik Gözlemevi'nde (SOFIA) toplanan verilerle mümkün oldu.

SOFIA, NASA ve Alman Havacılık Merkezi tarafından ortak işletilen dünyanın en büyük havadan astronomik gözlemevidir, ancak zaman içerisinde kurum emekli edilmiştir.

Bilim insanları Iris ve Massalia adlı iki asteroidi incelemiş bulundular ve yüzeylerinde su molekülleri buldular. Bu keşif hakkında yapılan araştırma Planetary Science Journal'da yayımlandı.

Astronomy.com'un bildirdiğine göre, hem Iris hem de Massalia silikatlarda zengindir. Su molekülleri, ya çarpışmalardan oluşan camda sıkışmış ya da asteroidlerdeki diğer minerallerle kimyasal olarak bağlanmış şekilde bulundu. Bilim insanları, bu keşfi Dünya'ya nasıl su ulaştığını daha iyi anlamak için kullanacaklar.

Bu çalışmadan önce, SOFIA  Ay'ın güney bölgesinde su keşfetmişti. SOFIA, Ay ve belirli asteroidlerde bir tür hidrojen tespit etmiş olmasına rağmen, suyu ve hidroksil olarak sıkı sıkıya ilişkili olan kimyasalları ayırt etmekte zorlanmıştı.

Bayan Arredondo ve ekibi, Parthenope, Melpomene, Iris ve Massalia adlı dört asteroid hakkında araştırma yaptı. Bu dört asteroidin üçü, 3 mikrometre dalga boyunda emilim sergilerken, Iris ve Massalia 6 mikrometre dalga boyunda emilim gösterdi.

"UZAYDA BİR ASTEROİDİN YÜZEYİNDE SU MOLEKÜLLERİNİN BULUNDUĞU BİR İLKTİR"

Bayan Arredondo, "Bu, uzayda bir asteroidin yüzeyinde su moleküllerinin bulunduğu bir ilktir," dedi. Çalışmalarının, başka bir ekibin Ay'ın güneşe maruz kalan kısmında su tespit etme başarısının motivasyonuyla yapıldığını açıkladı. SOFIA'nın yeteneklerini kullanarak, diğer gök cisimlerinde benzer işaretleri bulmayı amaçladıklarını belirtti.

"Spektral özellikler, asteroiddeki su miktarının, Ay'ın güneşe maruz kalan yüzeyinde bulduğumuz miktarla benzer olduğunu işaret ediyor. Benzer şekilde, asteroidlerdeki su, minerallere bağlı olabilir veya silikata sızabilir, ayrıca silikat etkisiyle camda tuzaklanabilir veya çözünebilir."

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri

Hafta sonu planı yapanlara Meteoroloji uyarısı
Ümit Erdim ile Seda Erdim ayrıldı! Resmen boşandılar!
Zuhal Topal'ın kızını paylaştı ortalık yıkıldı!
Çağla Şıkel'in Ayakları Gündem Olmuştu!
Ultra Soğuk Kırmızı Cücenin Etrafında Dönen Speculoos-3b: Sıra Dışı Bir Dünya Keşfedildi