UKRAYNA SAVAŞI, İKLIM KRIZI VE NÜKLEER TEHDITLER: BILIM İNSANLARI KÜRESEL FELAKETE DIKKAT ÇEKIYOR
Ukrayna savaşı, iklim krizinin derinleşmesi ve nükleer tehditlerin artmasıyla birleşerek, insanlık için varoluşsal bir tehlikenin kapısını aralıyor. Bilim insanları, bu durumu "küresel felaket" olarak tanımlıyor ve dünya genelinde yaşanan bu tehlikelerin hızla tırmandığına dikkat çekiyor.
Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, "Kıyamet Saati"nin 2023'te gece yarısından 90 saniye öncesine çekilmesinin başlıca nedeni olarak gösteriliyor. İsrail-Filistin çatışması ve diğer bölgesel gerilimler de bu durumu daha da kötüleştiriyor. Ayrıca, fosil yakıtların aşırı kullanımı nedeniyle ortaya çıkan iklim krizi, dünyada aşırı sıcaklıklar, seller ve orman yangınları gibi felaketleri tetikleyerek insan hayatını tehdit ediyor.
KÜRESEL FELAKETE GIDEN YOLDA TEHLIKE ZAMANI
Atom Bilim İnsanları Bülteni Başkanı Rachel Bronson, "Küresel bir felakete doğru ilerleyen eğilimler endişe verici bir şekilde devam ediyor" diyerek, bu tehditlerin insanlık için büyük bir tehlike oluşturduğunu özetliyor. Bilim insanları ve güvenlik uzmanları, bu tehditlere karşı acil önlemler alınması gerektiğini vurguluyor.
SEMBOLIK SAAT: NÜKLEER TEHDIT VE İKLIM KRIZI
Kıyamet saati, Ukrayna'daki savaşın nükleer bir tırmanış potansiyeli ve dünyadaki artan sıcaklıklarla birleşen iklim kriziyle insanlık için oluşturduğu tehditleri simgeliyor. Bilim dünyası, kıyamet saatini gece yarısına 90 saniye kala göstererek, bu tehditlerin hızla yaklaştığına işaret ediyor.
HINDISTAN'DAN KRITIK UYARI: TEMIZ ENERJI YATIRIMLARI YETERSIZ
Hindistan Delhi Teknoloji Enstitüsü'nden Profesör Ambuj Sagar, Dubai'deki bir iklim konferansında yaptığı konuşmada, temiz enerjiye yapılan yatırımları olumlu karşılasa da, bu adımların daha hızlı ve kapsamlı olması gerektiğini vurguladı. Sagar, iklim değişikliğiyle mücadelede atılacak adımların hızlanması gerektiğine dikkat çekiyor.
KIYAMET SAATININ TARIHÇESI
Kıyamet saati, ilk kez 1947'de gece yarısına yedi dakika kala ayarlanmıştı. Soğuk Savaş'ın sona erdiği 1991 yılında ise gece yarısından 17 dakika önceye ayarlanarak, en uzak konumuna gelmişti. Bu sembolik saat, Albert Einstein, J. Robert Oppenheimer ve Manhattan Projesi'ndeki diğer bilim insanları tarafından kurulan Bulletin of the Atomic Scientists tarafından oluşturulmuş olup, küresel kırılganlığı simgeliyor.