Bilim insanları penguenler üzerinde şaşırtıcı bir buluş gerçekleştirdi

Antarktika’daki vahşi Adélie penguenleri, kendi yansımalarına tepkilerini ölçen bir dizi deneyde öz farkındalık belirtileri gösterdi.

Kendini tanıma, hayvan zekasının önemli bir göstergesi olarak kabul edilir. Hayvanların yansımalarıyla etkileşime girdiğinin gözlemlendiği aynada kendini tanıma (MSR) testi, 1970 yılında şempanzelerle yapılan deneylere kadar uzanıyor.

Hayvan, yansımasını gözlemlerken dikkatini işarete verirse geçmiş sayılıyor.

Penguenler üzerindeki testler biraz farklı bir yaklaşıma sahip. Çoğu MSR denemesinde olduğu gibi tutsak hayvanları test etmek yerine, bilimsel ekip insanlara alışkın olmayan vahşi penguenlerle çalıştı. Bu nedenle ekip, kuşlar için sıkıntıyı en aza indirmek için yöntemde bazı değişiklikler yaptı. İlk denemede, bir penguen sürüsünün yoluna bir ayna koydular ve kuşların kendi iradeleriyle yaklaşmasını beklediler. Birkaç penguen aynaya yaklaştı ve onlara dokunmadan veya onlara doğru hareket etmeden dikkatlice yansımalarını incelediler.

Bir sonraki deney setinde, bilim insanları penguenleri daha kısıtlı koşullar altında aynalara maruz bıraktılar. Penguenleri kısa bir süre için bir araya getirmek için karton yapılar kullandılar ve dikkatini muhafazanın uçlarına yerleştirilmiş iki aynadan birine yönelttiler. Son olarak, penguenin tekrar aynaya bakmasına izin vermeden önce etrafına bir önlük koydular, ancak bilim adamları, test tamamlandıktan sonra kuşları engellememek için bu kolayca çıkarılabilen versiyonu tercih ettiler.

The Witcher Blood Origin, Netflix’in en düşük puanlarından birini aldı

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.