Bilim insanları yalnızlığın çaresini buldu

Avustralyalı bir uzmanın yönettiği küresel bir çalışmada, yalnızca 6 komşunun varlığının bireylerin yalnız hissetme olasılığını azalttığı keşfedildi.

 

Sosyal medya platformu Nextdoor'un desteğiyle üç ülkede (Avustralya, ABD ve Birleşik Krallık) gerçekleştirilen ve 4 hafta süren araştırmanın katılımcılarından, yaşadıkları çevredeki insanlar için ufak çaplı iyilikler yapması istendi. Melbourne'daki Swinburne Üniversitesi'nden Dr. Michelle Lim'in ABD'deki Brigham Young Üniversitesi ve Birleşik Krallık'taki Manchester Üniversitesi'nden meslektaşlarıyla gerçekleştirdiği çalışmanın bulguları, komşular arasındaki küçük iyiliklerin, bağlılık algısı üzerinde olumlu etkisi olduğunu gösterdi. Araştırmanın gözlem kısmının başında her 10 katılımcıdan biri yalnızlık çektiğini söyledi. Sonunda ise bu oran 20'de 1'e düştü.

Dr. Lim, bulguları şöyle yorumladı: İyilik girişimi, rastgele etkileşimleri teşvik etti ve sonuçların da gösterdiği gibi, küresel ölçekte katılımcıların yalnızlığını hafifletti. Sadece 6 komşuyla düzenli temas kurmanın, ilişki algısı üzerinde büyük etkisi var. Independent Türkçe'den Çağla Üren'in derlediği habere göre, çalışma bulgularına göre yalnızlığı azaltmada en etkili etkileşimler, aslında yakın arkadaş veya aile üyesiyle yaşanan anlamlı deneyimlerden değil, çevredeki bir barista veya bebek bakıcısı gibi yabancılarla etkişilen tesadüfi anlardan oluşuyor. Üstelik "zayıf bağlar" diye bilinen bu etkileşimler, en çok da pandemi sırasında zarar gördü. Nextdoor Australya'nın başkanı Jennie Sager, zayıf bağların gördüğü zararın, Nextdoor üyeliklerinin tecrit sırasında yüzde 100'ün üzerinde artmasına neden olduğunu söyledi: Birdenbire evde yalnız kaldığınızda, kuaförünüzle her ay yaptığınız muhabbeti yapamadığınızda veya evinizin yakınındaki kafenizin sahibiyle günlük etkileşimde bulunamadığınızda depresyon ve anksiyete başlar, etkileşim ararsınız.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

81 ilaç daha geri ödeme listesine alındı
Baş ağrılarınızın nedeni boynunuz olabilir
Hastanelerde randevu sorunu
Kırım-kongo kanamalı ateş hastalığını griple karıştırmayın!
Yemek sonrası bu his oluyorsa dikkat: Bağırsaklarınız çürümüş olabilir!