Bilim İnsanlarından Şaşırtan Öneri: Atmosfere Elmas Püskürtülecek!

Bilim insanları, atmosferin stratosfer tabakasına yılda 5 milyon ton elmas tozu püskürtülmesinin, Dünya'nın ortalama sıcaklığını 1,6 derece düşürebileceğini ve böylece küresel ısınmanın etkilerinin azaltılabileceğini tespit etti.

Bilim insanları, atmosferin stratosfer tabakasına yılda 5 milyon ton elmas tozu püskürtülmesinin, Dünya'nın ortalama sıcaklığını 1,6 derece düşürebileceğini ve böylece küresel ısınmanın etkilerinin azaltılabileceğini tespit etti. Science.org tarafından yayımlanan habere göre, bu öneri, geçmişte volkanik patlamaların atmosferi kaplayarak Dünya'nın sıcaklığını düşürmesi gözlemlerinden yola çıkılarak geliştirilmiştir.

JEOMÜHENDİSLİK YÖNTEMLERİNE YENİ BİR YAKLAŞIM

Küresel ısınmayla mücadele için çeşitli jeomühendislik teknikleri üzerinde araştırmalar yürüten bilim insanları, okyanuslara demir atmak veya uzaya aynalar fırlatmak gibi alışılmadık yöntemler önerdiler. Bunlardan biri olan "stratosferik aerosol enjeksiyonu," güneşin etkisini azaltmak amacıyla volkanik kış benzeri bir soğutma etkisi yaratmayı öngörmektedir.

Tarihteki volkanik patlamaların, atmosferde milyonlarca ton kükürt dioksit bırakarak volkanik kışlara neden olduğu bilinmektedir. Son olarak 1991 yılında Filipinler'in Luzon Adası'ndaki Pinatubo Yanardağı'nın patlaması, Dünya'nın sıcaklığını birkaç yıl boyunca 0,5 derece düşürmüştü.

KÜKÜRT YERİNE ELMAS

Daha önce atmosfere sülfat aerosolleri püskürtme önerileri, kükürt yağmurlarına ve ozon tabakasının tahrip olmasına yol açabileceği gerekçesiyle eleştirilmişti. Bu bağlamda, İsviçre'deki ETH Zürih Üniversitesinden iklim bilimci Sandro Vattioni ve ekibi, daha az zararlı alternatifler araştırmaya karar verdi. Ekip, elmas, kalsit ve alüminyum gibi maddelerin atmosferdeki etkilerini incelemek için 3 boyutlu iklim modelleri oluşturdu.

Yapılan denemeler sonucunda, elmas tozunun radyasyonu yansıtma yeteneği en yüksek olan madde olduğu ve atmosferde uzun süre kalabildiği belirlendi. Bu durum, elmasın sülfür gibi zararlı reaksiyonlar yaratmadığını ve asit yağmurlarına yol açmadığını gösteriyor.

MALİYETLER VE GELECEK ÖNGÖRÜLERİ

Vattioni, elmas tozunun stratosfere yılda 5 milyon ton fırlatılmasının, gezegenin sıcaklığını 1,6 derece düşürebileceğini belirtti. Ancak bazı bilim insanları, bu işlemin maliyetinin 2100 yılına kadar yıllık ortalama 200 trilyon doları bulacağını, bu durumun ise kükürt dioksit enjeksiyonunun 2.400 katı maliyetli olacağını vurguladı.

Araştırma, Geophysical Research Letters dergisinde yayımlandı. Bilim insanları, bu yöntemlerin küresel ısınmanın etkilerini azaltma potansiyelini değerlendirirken, risklerin ve maliyetlerin dikkatle göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtiyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.