Bilim ve Tarihin İz Bırakan Kadını Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Aramızdan Ayrıldı

Türkiye’nin ilk kadın Sümeroloğu Muazzez İlmiye Çığ, 110 yıllık ömrüne Sümer medeniyeti ve bilimsel aydınlanma adına sayısız katkı sığdırarak hayata veda etti.

Türkiye'nin ilk kadın Sümeroloğu, ünlü arkeolog ve dilbilimci Muazzez İlmiye Çığ, 110 yaşında hayatını kaybetti. Acı haberi, Çığ'ın eserlerini yayımlayan Kaynak Yayınları duyurdu. Yayın kuruluşu tarafından yapılan açıklamada, "Türkiye'nin aydınlanma mücadelesinin yorulmak ve yaşlanmak bilmeyen değerli bilim kadını, son Sümer Kraliçesi, değerli yazarımız Muazzez İlmiye Çığ'ı kaybettik. Ailesinin, okurlarının ve ülkemizin başı sağ olsun" ifadeleri yer aldı.

TÜRKİYE'NİN İLK KADIN SÜMEROLOĞU

Muazzez İlmiye Çığ, Sümer medeniyetini anlamak ve tanıtmak için hayatını bilime adadı. Türkiye’nin ilk kadın Sümeroloğu olarak, Sümer tabletlerinin çevirisinde ve medeniyetin bilinmeyenlerini gün yüzüne çıkarmada önemli katkılar sağladı. Çığ, yaptığı araştırmalar ve yazdığı kitaplarla yalnızca akademik dünyada değil, halk arasında da büyük bir ilgi ve takdir topladı.

BİR BİLİM VE AYDINLANMA KAHRAMANI

Muazzez İlmiye Çığ, Sümer tarihini yalnızca akademik çalışmalarıyla değil, halkı aydınlatmaya yönelik çabalarıyla da ön plana çıkardı. Bilimsel birikimini herkesin anlayabileceği bir şekilde sunarak, Sümerolojiye olan ilgiyi artırdı. Aynı zamanda kadın hakları ve laiklik mücadelesindeki görüşleriyle Türkiye’nin aydınlanma sürecinde unutulmaz bir yere sahip oldu.

110 YILLIK ÇİZGİLERLE DOLU BİR YAŞAM

110 yıl süren ömründe bilim, tarih ve aydınlanma yolunda bitmek bilmeyen bir azim gösteren Çığ, yalnızca Türkiye’nin değil, dünyanın da tanıdığı ve saygı duyduğu bir isim haline geldi. Bilim dünyası için büyük bir kayıp olan bu veda, ardında sayısız eser ve ilham kaynağı bırakıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.