Dünyanın petrol üretim merkezi olarak kabul edilen Orta Doğu, bugünlerde İran ve İsrail arasında yaşanan gerilim ile yeniden ateş hattına döndü.
1 Nisan'da İsrail tarafınca İran'ın Şam Konsolosluğu'na düzenlenen saldırıda 7 kişi yaşamını kaybederken, İran, misilleme saldırısını dün gece saatlerinde hayata geçirdi ve çok sayıda İsrail hedefine çeşitli araçlarla saldırı düzenledi.
SALDIRI ZAMLARIN NEDENİ
Saldırı öncesinde yalnızca gerilen ortam bile altın ve gümüş fiyatlarının hızla artmasına neden olurken, söz konusu operasyonun hafta sonu yapılması sebebiyle piyasaların nasıl yanıt vereceği merak konusu olmaya devam ediyor. Uluslararası krizlerde ve çatışma ortamlarında en fazla artış gösteren kalemin enerji tutarları olduğu bilinirken, İsrail ve İran arasındaki tansiyonun artması halinde uzmanlara göre brent petrol fiyatı 115 dolara kadar fırlayabilir.
Şu anda 90 dolar olarak fiyatlanan petrolün 115 dolara fırlaması, dünyanın her yerinde iğneden ipliğe her şeye zam yapılması anlamına gelirken, enerji fiyatlarına doğrudan ödenen bedelin yanı sıra çok sayıda gelişmiş ve gelişmekte olan ülke petroldeki artışın bedelini enflasyon artışı olarak ödemek zorunda kalacak.
Türkiye'de yaşanan kur ve vergi artışları ile 45 lira sınırında hareket eden akaryakıt fiyatlarının yüzde 25 zamlanması ise, araç sahipleri için küçük bir kıyamet senaryosu olarak görülmekte. Buna rağmen, yalnızca gerginlik sebebiyle artış gösteren fiyatların iki ülke arasındaki gerilimin sonlanması ve normale dönülmesi halinde ise hızla düşeceği düşünülüyor.
Çok sayıda uluslararası ilişkiler uzmanı ve ekonomist, İran'ın misilleme saldırısının dengeli olduğunu ve İsrail'in bu saldırıya yanıt vermeyeceğini aktarırken, bu senaryoda hafta süresince enerji tutarları ile emtia piyasalarında düşüşlerin yaşanacağı tahmin edilmekte.