Bir idam mahkumu, ABD'de "nitrojenle infaz" yöntemine karşı dava açtı

ABD'de idam cezasını bekleyen hükümlülerden biri olan David Phillip Wilson, Alabama'da 26 Ocak'ta Kenneth Smith'in idam edilmesi sırasında nitrojen gazının kullanılmasının acı verici olduğunu iddia ederek dava açtı.

ABD'de idam cezasını bekleyen hükümlülerden David Phillip Wilson, Alabama'da 26 Ocak'ta Kenneth Smith'in idam edilmesi sırasında nitrojen gazının kullanılmasının acı verici olduğunu iddia ederek dava açtı.

Wilson, infaz sırasında Smith'in "yetkililerin berbat şekilde başarısız olduğu bir insan deneyinde birkaç dakika boyunca şiddetle sarsıldığını," ve bu yöntemin bir "işkence" olduğunu savundu.
Federal mahkemede açılan davada, nitrojen gazıyla idamın işkence olduğu ve bu yöntemin tekrarlanmasına izin verilmemesi gerektiği belirtildi.

"İNSANLIK DIŞI BİR İNFAZ YÖNTEMİ"

Davada, tanıkların infaz sırasında Smith'in "titrediğine" ve "sarsıldığına" şahit olduğu belirtilerek, bu durumun eyalet yetkililerinin federal yargıçlara verdiği "nitrojenle infazın hızlı ve insani bir ölüm sağlayacağı" taahhüdüyle çeliştiği ifade edildi.

Dilekçede, mevcut nitrojenle idam protokolünün mahkumun "zalimce ve olağan dışı cezalandırılmadan korunmasına" dair anayasal hakkını ihlal ettiği ve mahkemeden bu konuda tespit hükmü vermesi talep edildi.

Wilson, 2004 yılında hırsızlık ve cinayetten suçlu bulunarak idam cezasına çarptırılmıştı.

OCAK AYINDA İLK KEZ UYGULANDI

Alabama'da 1988'de işlenen bir cinayetle ilişkilendirilen "kiralık katil" olduğu suçlamasıyla hüküm giyen 58 yaşındaki Kenneth Smith, 26 Ocak'ta bir maskeyle solunumu durdurulduktan sonra nitrojenle idam edilmişti. Bu, ülkede ilk defa uygulanan bir idam yöntemiydi.

Alabama Başsavcısı Steve Marshall, bu infazın "ders kitabı" niteliğinde olduğunu savunarak eyaletin nitrojenle infazları artıracağını duyurmuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

İsrail'in Eurovision'a katılımına yönelik protestolar artıyor!
Zelenskiy ve Metsola görüşmesi: Ukrayna'nın savunma ve barış çabaları ele alındı
Hollanda'da Filistin Destekçisi Göstericilere Polis Müdahalesi: Üniversitelerde Gerilim Yükseliyor
İsrail'in Golan'dan Şam'a Saldırısı: Suriye Savunma Sistemleri Füzelerin Bir Kısmını İmha Etti
Beethoven'ın Ölümü: Yeni Araştırma Kurşun Zehirlenmesi Teorisini Çürütüyor