Bir ilk yaşandı : Cerrahlar uzayda ameliyat yaptılar

Bilim insanları, tarihte bir ilke imza atarak uzayda ameliyat gerçekleştirdi. Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan cerrahlar Uluslararası Uzay İstasyonu'nda bulunan robota bağlanarak tıbbi müdahaleyi yaptı.

Uzayda ilk cerrahi operasyon gerçekleştirildi. Minyatürleştirilmiş "In Vivo Robotik Asistan" anlamına gelen "spaceMIRA" isimli cerrahi robot, cerrahlar tarafından ABD'de uzay istasyonuna 400 kilometre uzaktan kontrol edildi. Ameliyat, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki laboratuvarda simüle edilmiş doku üzerinde gerçekleştirildi.

Ameliyatın sadece cerrahi acil durumların meydana gelebileceği başarılı uzun vadeli uzay yolculuklarında değil, aynı zamanda Dünya'daki uzak bölgelerde tıbbi bakıma erişim sağlamak için de etkileri olabilecek teknolojinin geliştirilmesinde ileri bir adım olduğu belirtildi.

ROBOT NASIL İŞLİYOR?

CNN International'da yer alan habere göre, robot sadece 0,9 kilogram ağırlığında ve kompakt mikrodalga boyutundaki tasarımı onu uzay yolculuğuna uygun hafif bir alet haline getiriyor. SpaceMIRA'yı yaratan Virtual Incision'ın kurucu ortağı ve baş teknoloji sorumlusu Shane Farritor, cihazın bir kısmının ameliyat için vücuda yerleştirilmesiyle, aletin bir insanın hareketlerine benzer şekilde kavramak için sol kol ve kesmek için sağ kol olarak iki kol kullandığını söyledi.

CERRAHİ ROBOT DEMOSU NASIL YAPILDI?

Farritor, Cumartesi günü yapılan demoda, uzaktaki cerrahın robotların ellerini kontrol ederek lastik bantlardan oluşan simüle dokuya gerginlik sağlamasını ve diğer elini de elastik dokuyu makasla kesmek için kullanmasını gerektirdiğini söyledi. Farritor, toplam altı cerrahın robotla uzaktan testler gerçekleştirdiğini ve her bir gösterimin (yaygın bir cerrahi görev olan basınç altında doğru doku parçasını kesmek) başarılı bulunduğunu söyledi.

Uzaydaki bir robotu Dünya'dan kontrol etmeye çalışırken karşılaşılan zorluklardan biri gecikme ya da komutun gönderilmesi ile robotun bunu alması arasındaki zaman gecikmesidir. Cumartesi günü spaceMIRA ile yapılan gösterinin bir parçası olan kolorektal cerrah Dr. Michael Jobst, gecikmenin saniyenin yaklaşık 0,85'i kadar olduğunu söyledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.