Bir insan donduruldu: Bilim kurgu filmlerini mi yaşıyoruz?

Ölümsüzlük araştırmaları yapan bilim insanı Jacques Dubourg, 1773’te ABD'nin Kurucu Babalarından Benjamin Franklin'e bir mektup yazarak, “Keşke insanları dondurup ileride uyandıracağımız bilimsel bir yöntem mümkün olsaydı.

Jacques Dubourg'un Benjamin Franklin'e yazdığı mektupta dile getirdiği, insanları dondurup ileride uyandırma fikri, bilim kurgu romanlarında ve filmlerinde sıkça karşımıza çıkan bir konu olmuştur. Ancak, bu fikir gerçek hayatta da bazı insanlar tarafından ciddiye alınmış ve kriyojenik dondurma uygulamaları başlatılmıştır.

Avustralya merkezli Southern Cryonics adlı şirketin başarılı bir şekilde gerçekleştirdiği dondurma işlemi, bu konudaki ilginç gelişmelerden biridir. Şirket, 80'li yaşlarda vefat eden bir kişiyi başarılı bir şekilde dondurarak saklamıştır.

Cesedin dondurulma işlemi, özel prosedürlere tabi tutularak gerçekleştirilmiştir. Kişinin vücudu öncelikle bir hastane soğuk odasına taşınmış, ardından Cenaze İşleri Müdürlüğü tarafından hazırlık yapılmıştır. Ceset daha sonra kuru buzla paketlenerek özel bir tanka yerleştirilmiş ve sıcaklığı eksi 200 santigrat dereceye kadar düşürülmüştür.

Bu tür işlemlerin maliyeti oldukça yüksektir. Southern Cryonics, bu işlem için ilk müşterisinden ortalama 170.000 Avustralya Doları (3,6 milyon TL) öğrenim ettiğini duyurmuştur.

İnsanların neden dondurulmak istedikleri konusu, gelecekteki tıbbi teknolojilere duyulan umutlarla ilgilidir. Birçok insan, kriyojenik dondurma işlemi sonrasında, gelecekte geliştirilecek teknolojilerle tekrar hayata dönebileceklerini ummaktadır. Ancak, bu konudaki bilimsel ve etik tartışmalar devam etmektedir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.