Mersin'in Silifke ilçesinde üreticilerin yüzünü güldüren hasat başladı. Adaçaylarının yağını çıkararak satışa sunan köylüler, yüksek gelir elde ediyorlar. Tombul ailesi, adaçayı üretimiyle geçimini sağlayarak büyük kazançlar elde ediyor. Adaçayı toplama mesaisi başlayan Silifkeli üreticiler, Mersin Büyükşehir Belediyesi'nden aldıkları adaçayı fidesi desteğiyle bu işe başladılar. Haftada yapılan adaçayları, belediyenin hibe ettiği distilasyon ünitesinden geçirilerek yağı çıkarılıp satışa sunuluyor.
Silifke'deki üreticilerden Fatma Aydın, Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin yardımıyla adaçayı fidesiyle tanıştığını ve bu işe dahil olduğunu belirtiyor. Adaçayı yağının daha karlı olduğunu anlayarak bu işe yönelen Aydın, kazancını artırdığını ifade ediyor. Üreticiler, adaçayı yağını satarken alıcılara da ürün hakkında bilgi veriyorlar.
Mersin Büyükşehir Belediyesi, üreticilere destek vermeye devam ediyor. 2022 ve 2023 yıllarında Silifke'de 9 mahallede 72 üreticiye adaçayı desteği sağlayan belediye, toplamda 72 dekar alanda adaçayı üretiminin yapıldığını belirtiyor. Adaçayının geniş bir kullanım alanı olduğu vurgulanırken, özellikle gıda, baharat, bitkisel çay, ilaç ve kozmetik sektörlerinde kullanıldığı ifade ediliyor. Silifke'nin toprak yapısına uyumlu olan adaçayının az suya gereksinim duyması da önemle vurgulanıyor.
Üretici Hamza Tombul, adaçayının kendilerine yeni bir gelir kapısı açtığını ve çocuklarını okuttuklarını ifade ediyor. Belediye Başkanı Vahap Seçer'e tarıma verdiği destekten dolayı teşekkür eden Tombul, belediyenin desteği olmasaydı gelir elde edemeyeceklerini belirtiyor.
Benzer şekilde, Ovacık Mahallesi'nde yaşayan üretici Fatma Aydın da belediyenin fide ve fidan desteğiyle bu işe başladığını ve çocuğunun eğitim masraflarını karşılamak için bu işe girdiğini söylüyor. Aydın, Başkan Vahap Seçer'in tüm kadınlara destek olduğunu ifade ediyor.