Sultanhisar ilçesine bağlı olan Atça kasabası, eşsiz mimarisi ve Paris'in esin kaynağı olduğu tasarımıyla tanınıyor. Atça, "Türkiye'nin Paris'i" olarak adlandırılan ve ülkenin ilk modern imar planına sahip yerleşim bölgelerinden biri olarak öne çıkıyor.
TÜRKİYE’NİN PARİS’İ
Atça'nın özel imar planı, 1924 yılında Paris'te kent planlaması üzerine eğitim almış mühendis Abdi Hıfzı Bey tarafından hazırlandı. Bu plan, kasabanın merkezinde bulunan parktan başlayarak ışınsal bir şekilde yayılan sekiz ana aks üzerine kurulu. Bu planlama yaklaşımı, kasabanın estetik bir peyzaj sunmasını ve benzersiz bir mimari kimlik kazanmasını sağlıyor.
MODERN ŞEHİRCİLİĞİN İLK MİMARİSİ
Atça, Yunan işgali ve büyük yangınlar sonrasında büyük zarar gördü. Ancak, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuyla birlikte yeniden inşa edildi ve bu süreçte Türkiye'nin ilk modern şehircilik anlayışıyla tanıştı. Kasaba, bugün de korunan bu özgün plan sayesinde, Türkiye'nin modern şehir planlama anlayışının ilk örneği olarak kabul ediliyor.
PEK ÇOK TATİL BELDESİNE YAKIN
Atça'nın çevresinde bulunan turistik noktalar, kasabanın cazibesini artırıyor. Kuşadası, Didim, Milet Antik Kenti, Bafa Gölü ve Priene Antik Kenti gibi tarihi ve doğal güzellikler, Atça'yı ziyaret etmek isteyenleri cezbediyor. Bu noktalar, Atça'nın kültürel ve tarihi mirasının yanı sıra doğal güzelliklerini de keşfetmek isteyenlere geniş bir yelpaze sunuyor. Bu da Atça'nın planlı kentsel dönüşüm sürecinin Türkiye'nin kültürel mirasına katkıda bulunduğunu simgeliyor.