Bireysel kredi kartı harcamaları, takipteki alacak oranlarını geride bıraktı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 8 Kasım haftasında bireysel kredi kartlarında takipteki alacak oranı yüzde 2,81'e yükseldi. Geçen yıl aynı dönemde bu oran yalnızca yüzde 1,33 seviyesindeydi. Bu artış, bir yılda yüzde 111,3 oranında bir yükselişe işaret ediyor.
Sıkı para politikası, yüksek enflasyon, nakit kullanımının zorluğu ve teknolojinin etkisiyle bireysel kredi kartı harcamaları arttı. Ancak, kredi kartı harcamalarındaki bu yükseliş, takipteki alacak oranını daha hızlı bir şekilde artırdı.
BDDK'nın haftalık verilerine göre, 8 Kasım itibariyle bireysel kredi kartı harcamaları 1 trilyon 667 milyar 365 milyon liraya ulaştı. Geçen yıl aynı haftada bu rakam 1 trilyon 15 milyar 687 milyon liraydı. Yani, bir yıl içinde kredi kartı harcamaları hacmi yüzde 64,2 oranında arttı.
Bireysel kredi kartlarındaki takipteki alacak miktarı ise 46 milyar 855,3 milyon liraya yükseldi. Geçen yıl aynı dönemde bu rakam sadece 13 milyar 510 milyon liraydı. Bu, bir yılda takipteki kredi hacminin yüzde 246,8 oranında arttığını gösteriyor.
BDDK'nın verilerine göre, takipteki alacak oranı bu yılın en yüksek seviyesine çıkarak yüzde 2,81'e ulaştı. Geçen yıl aynı haftada ise bu oran yüzde 1,33'tü, yani bir yılda takipteki alacak oranı yüzde 111,3 artmış oldu.