Bireysel Kredi Kartı Kullanımı Patladı: 1 Trilyon TL'yi Geçti

Bireysel kredi faizlerinin yüksekliği ve artan nakit ihtiyacı, vatandaşları kredi kartlarına yöneltiyor. Taksitsiz bireysel kredi kartı kullanımı, 2023 başından bu yana 5 kat artarak 1 trilyon TL'yi geçti. İhtiyaç kredileri ise iki kat büyüyerek 1,2 trilyon TL'ye ulaştı.

Ekonomim'de yer alan habere göre, bireysel kredi faizlerinin yüksekliği, bankaların tüketici kredilerinde aylık %2'lik büyüme ile sınırlanması ve artan nakit ihtiyacı nedeniyle vatandaşlar kredi kartlarına yöneldi. Bankacılık sektöründe taksitsiz kredi kartı kullanımı hızla artarken, Ağustos 2024 itibarıyla bu rakam 1 trilyon TL'yi geçti. 2023'ün başından bu yana bu alandaki büyüme 5 kat arttı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, tüketici kredilerinde yüksek faize rağmen artış devam ediyor. Bu artışı en çok tetikleyen faktör ise taksitsiz bireysel kredi kartlarının kullanımı. 2023 yılının Ocak ayında taksitli bireysel kredi kartı hacmi 224,5 milyar TL iken, taksitsiz bireysel kredi kartı hacmi 226,6 milyar TL seviyesindeydi. Zamanla taksitsiz bireysel kredi kartlarında büyük bir patlama gerçekleşti; taksitli kredi kartı hacmi ortalama iki kat artarak 528,6 milyar TL’ye ulaşırken, taksitsiz bireysel kredi kartı hacmi 5 kat artarak 1 trilyon TL'yi geçti.

İhtiyaç kredilerine de göz attığımızda, 2023 Ocak ayında 1,1 trilyon TL olan tüketici kredileri, 600 milyar TL'lik bir artışla 1 trilyon 769 milyar TL'ye yükseldi. İhtiyaç kredileri ise aynı dönemde 682,5 milyar TL'den ortalama iki kat artışla 1,2 trilyon TL'ye çıktı. Bu durum, vatandaşların ihtiyaç kredilerinden ziyade faiz oranı daha uygun olan bireysel kredi kartlarına yöneldiğini gösteriyor.

Konut kredilerinde ise son dönemde bir hızlanma gözlemleniyor. 2023 Ocak ayında 360,8 milyar TL olan konut kredi hacmi, 2024 Ağustos ayında 452,9 milyar TL’ye yükseldi. Taşıt kredilerinde ise son günlerde bir azalış dikkat çekiyor; 2023 başlangıcında 50,5 milyar TL olan taşıt kredisi hacmi, 2024 Ağustos ayında 85 milyar TL’ye çıktı.

Bireysel kredi kartlarında kredi faiz oranı (alışveriş ve nakit çekim faizi) aylık %4,25, gecikme faiz oranı ise aylık %4,55 seviyesinde. Nakit çekim işlemleri ve kredili mevduat hesapları için azami akdi faiz oranı %5,00, azami gecikme faiz oranı ise %5,30’a çıkarıldı. Ancak, ihtiyaç kredisi faizlerinin yüksek seyretmesi nedeniyle vatandaşlar, nakit ihtiyaçlarını karşılamak için kredi kartlarına yönelmeye devam ediyor.

Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre, 2024 yılının Ocak ayında ortalama %61 düzeyinde olan ihtiyaç kredi faizleri, yıllık ortalama %75 seviyesinde seyrediyor. İhtiyaç kredi faizleri Mart ayında %86 ile yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.