BirGün yazarı Aziz Çelik "Eski-yeni memur ayrımcılığı aylıkları düşürüyor"

Prof. Dr. Aziz Çelik, Ekim 2008 sonrası memuriyete başlayanların, eski ve yeni memurlar arasındaki ayrımcılık nedeniyle büyük bir haksızlığa uğrayacağını belirtti.

Birgün yazarı Prof. Dr. Aziz Çelik, Ekim 2008 sonrasında memuriyete başlayanların, eski ve yeni memurlar arasındaki ayrımcılık nedeniyle büyük bir haksızlığa uğrayacaklarını ifade etti.

Çelik, memur emekliliklerindeki ayrımcılıkla ilgili şu açıklamaları yaptı:

"Ekim 2008 sonrasında işe başlayan ve 5510 sayılı Kanuna tabi memurların emekli aylıkları, ortalama aylık prime esas kazançları (PEK) üzerinden hesaplanacak. Bu sistem, 5434 sayılı kanundan farklı olduğu için memurlar arasında emekli aylıklarında büyük farklılıklar yaratıyor. Daha basit bir dille ifade edecek olursak, 5434 sayılı kanunda memurun unvanı, derece ve kademesi ile kıdemi emekli aylığını belirleyen unsurlardır. Örneğin, 25 yıl kıdemli bir memur ya da en az dört yıllık kıdemi olan bir profesör olmanın emekli aylığına etkisi önemlidir. Ancak 5510 sayılı kanunda durum tamamen değişiyor. Ekim 2008 sonrası, prime esas kazançlar güncelleme katsayısı ile güncellenerek, prim gün sayısına bölünüp 30 ile çarpılarak ortalama aylık kazanç hesaplanıyor. Ardından, aylık bağlama oranı ile çarpılarak emekli aylığı belirleniyor. Bu sistemde unvan, kademe ve derecenin emekli aylığı üzerindeki etkisi oldukça sınırlı.

Bu nedenle, 2008 sonrası memuriyete girenleri büyük bir sürpriz bekliyor. Sistem değişikliği nedeniyle yeni memurların çalışma süresince ödenen ortalama prime esas kazancı son derece önemli bir hal alıyor. Son birkaç yıl yüksek bir memuriyet pozisyonunda olmanın ve yüksek maaş almanın etkisi ise son derece sınırlı."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.