Sudan'da ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) arasında 19 aydır süren iç savaşın halkın yaşamını derinden etkilediğini gösteren yeni bir rapor yayımlandı. Rapora göre Sudan nüfusunun neredeyse yarısı, yani yaklaşık 26 milyon kişi, ciddi bir gıda güvensizliğiyle karşı karşıya kalmış durumda. Ülkenin geniş bir kısmında kıtlık tehdidi artarken, halkın günlük yaşam şartları giderek kötüleşiyor.
Raporda, çatışmalar nedeniyle ülke içinde yerinden edilenlerin sayısının 11 milyonu aştığı belirtildi. Bu durumun ülkedeki sosyoekonomik dengeleri bozduğuna dikkat çekilerek, göçlerin halkın temel ihtiyaçlara erişimini de zorlaştırdığı ifade edildi.
GIDA GÜVENSİZLİĞİ VE BESLENME YETERSİZLİĞİ
Sudan'da tam zamanlı istihdam oranının keskin bir şekilde düştüğü vurgulanan raporda, hanelerin yüzde 18'inin artık gelir bildirmediği ifade edildi. Bu oran, iç savaş öncesinde yalnızca yüzde 1,6 seviyesindeydi. Özellikle kentlerde yaşayan nüfusun yarısından fazlasının orta ila şiddetli gıda güvensizliği yaşadığı belirtilirken, şehirlerdeki hanelerin yalnızca yüzde 20'sinin gıda güvenliğine sahip olduğu kaydedildi.
Sudan'ın akut yetersiz beslenme oranlarının en yüksek olduğu dört ülkeden biri olduğu vurgulanan raporda, ülkedeki yetersiz beslenme oranlarının yüzde 13,6'ya ulaştığı belirtildi. Bu oran, gıda güvensizliğinin hızlı bir şekilde kötüleştiğini ve nüfusun önemli bir kesiminin beslenme yetersizliği yaşadığını gösteriyor.
MUSLUK SUYUNA ERİŞİM DÜŞÜYOR!
Rapora göre, iç savaş öncesinde yüzde 78 olan sağlık hizmetlerine erişim oranı bugün yüzde 15,5’e düştü. Ayrıca, kentlerdeki hanelerin yüzde 56’sının sağlık koşullarının iç savaş öncesine göre çok daha kötü durumda olduğu kaydedildi. Raporda ayrıca musluk suyuna erişimin yüzde 72,5'ten 51,6'ya düştüğü ve evlerin yaklaşık yüzde 90'ının güvenli elektriğe erişemediği belirtildi.