Hangi tarafın haklı olduğunu zaman gösterecek ancak birçok ülkenin yavaş yavaş Bitcoin üretme fikrine ısındığını da söylemeden geçmeyelim.
Avustralya’da faaliyet gösteren Lumos Digital Mining isimli şirket, devletten aldığı izin sonrası tamamen güneş enerjisiyle çalışan yeni bir kripto para madeni kurdu. Sistemin gereksinim duyduğu bütün enerjiyi güneş panelleri vasıtasıyla elde eden bu tesis, yıllık 100 Bitcoin üretebilme kapasitesine sahip. Tabi bu olayın sadece ticari boyutu.
Kurulan bu kripto para madenine çevreci gözüyle baktığımız zaman ise, durum çok daha güzel bir hal alıyor. Bildiğiniz üzere kripto para madenleri oldukça yüksek tutarlarda elektrik sarfiyatı yapıyor ve bu da zaten her geçen gün artan karbon salınımına daha fazla hız vermekten başka bir işe yaramıyor. Ancak kripto para madenlerinde sanayi veya ev tipi fark etmeksizin elektrik enerjisinin kullanılması yerine bu tarz çevreci çözümlerin geliştirilmesi çok daha verimli bir uygulama.
Tabi bu maden tesisinin kurulmuş olması, Avustralya’nın kripto paraların önündeki tüm engelleri kaldırdığı manasına gelmiyor ancak yine de en azından bu ülkenin kripto paralara karşı bakışının oldukça yumuşadığını söylemek mümkün.