Biyonik Bacaklar Yürüyüşü %41 Hızlandırıyor: MIT Araştırması Çarpıcı Sonuçlar Verdi

Biyonik bacak, beyinle sinirler aracılığıyla iletişim kurarak ampute kişilerin yürüyüş hızını %41 artırıyor. MIT’nin araştırmasında, biyonik bacak takılan kişiler doğal hızda hareket edebiliyor. Hugh Herr, bulguları “mucizevi” olarak değerlendirdi.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) araştırmacıları, biyonik bacakların beyinle sinirler aracılığıyla iletişim kurmasını inceleyen yeni bir çalışma gerçekleştirdi. Araştırma, biyonik bacak kullanan ampute kişilerin yürüyüş hızının %41 oranında arttığını ve bu protezlerin dans ve koşu gibi aktivitelerde de etkili olduğunu ortaya koydu.

 BİYONİK BACAKLARIN BEYİN FAALİYETİNİ KONTROL EDEN SİNİRLERLE İLETİŞİMİ İNCELEYEN ARAŞTIRMA

Nature Medicine dergisinde yayımlanan bir araştırma, biyonik bacakların beyin faaliyetini kontrol eden kaslardaki sinirlerle nasıl iletişim kurduğunu inceliyor. ABD'deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden (MIT) araştırmacılar, dizden aşağısı ampute edilmiş 14 kişinin katıldığı bir çalışma gerçekleştirdi.

Araştırmada, 7 katılımcıya nöroprotez teknolojisiyle geliştirilmiş biyonik bacak takıldı, diğer 7 katılımcıya ise standart bir protez uygulandı. Araştırma kapsamında, katılımcıların düz ve engelli zeminlerdeki yürüyüşleri analiz edildi. Sonuçlar, biyonik bacağı olan kişilerin diğer gruba oranla %41 daha hızlı hareket ettiğini gösterdi.

Biyonik bacak takılan katılımcıların dans ederken ve koşarken de sorunsuz hareket edebildiği belirtiliyor. Araştırmada, biyonik bacağın kaslara yerleştirilen sensörler aracılığıyla hareket kabiliyeti kazandığı, bu sensörlerin protezin ayak bileğini ne kadar bükeceğini ve yürürken ne kadar güç harcayacağını hesaplayabildiği ifade edildi. Zamanla bu süreçlerin zihinde alışkanlık kazandığı ve ampute kişilerin "doğal ve normal" hızda yürüyebildiği vurgulandı.

Araştırmanın lideri Hugh Herr, bu bulguları "mucizevi" olarak değerlendirdi ve çalışmanın gelecekte protez yapımında önemli değişikliklere yol açabileceğini belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.