Black Mirror gerçek mi oluyor? Robot hamamböcekleri geliştirildi

Japonya'daki araştırmacılar, uzaktan kontrol edilebilmelerini sağlayan bir kablosuz teknolojiyle donatılmış siborg hamamböcekleri geliştirdi.

Riken enstitüsünün Öncü Araştırmalar Grubu'ndan (CPR) bir ekip, Madagaskar hamamböcekleri üzerinde yaptıkları deneyde, 6 santimetre uzunluğundaki canlıların bacaklarını uyarmak için kablolar kullandı.

Böceklerin sırtına yerleştirilen ultra ince güneş paneli, özel tasarımlı sırt çantalarındaki bataryaları şarj ediyor. Pili 30 dakika boyunca sahte güneş ışığıyla şarj eden araştırmacılar uzaktan kumandayla hamamböceklerinin sola ve sağa dönmesini sağlayabildi.

"TEHLİKELİ VEYA ULAŞILMASI ZOR ALANLAR İNCELENEBİLİR"
Bilim insanları, sistemin tehlikeli alanları incelemek veya ulaşılması zor ortamları gözlemlemek için tasarlanan siborg hamamböcekleri üzerinde kullanılabileceğini umuyor.

Siborg hamamböcekleri geliştirmeye yönelik önceki girişimler, pilleri değiştirmeyi veya kablolu bir kurulumu gerektiriyordu fakat bu yöntemler teknolojinin olası kullanım senaryoları için uygunsuz olabilirdi.

Çalışmayı yöneten Riken Enstitüsü'nden kıdemli araştırma bilimcisi Kenjiro Fukuda, "Temel hareket sırasında göğüs ve karın bölgesinin deformasyonu göz önüne alındığında, göğüs bölgesindeki hem sert hem esnek cihazlar ve karın bölgesindeki ultra-yumuşak cihazlardan oluşan hibrit bir elektronik sistem, siborg hamamböcekleri için etkili bir tasarım gibi görünüyor" dedi.

Dahası, karın deformasyonu hamamböceklerine özgü olmadığından, stratejimiz kınkanatlılar gibi diğer böceklere veya belki gelecekte ağustos böcekleri gibi uçan böceklere bile uyarlanabilir. Çalışma, 5 Eylül'de NPJ Flexible Electronics adlı bilimsel dergide yayımlandı.

Araştırma, böcekleri idare ve kontrol etmeyi amaçlayan, bilim ve teknolojide yeni ortaya çıkan alanının bir parçası. Bu yıl Rice Üniversitesi'nden nöromühendisler, meyve sineklerinin beyinlerini uzaktan kontrol etmek için nasıl hackleyebileceklerini keşfetti.

Bilim insanları araştırmanın hastalıklarından tedavisinden nöroteknolojilerin "kutsal kasesi" olarak tanımladıkları beyin makine arayüzlerinin geliştirilmesine kadar her alanda kullanılabileceğini iddia etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.