Blair 13 yıl sonra Irak için özür diledi

Bugün Ortadoğu'nun başına bela olan IŞİD ve diğer cihatçı örgütlerin ortaya çıkmasında ve bölgede merkezi devletlerin yıkılmasında başrolü ABD ile birlikte oynayan İngiltere'nin İşçi Partili Başbakanı Tony Blair, Irak'la...

Bugün Ortadoğu'nun başına bela olan IŞİD ve diğer cihatçı örgütlerin ortaya çıkmasında ve bölgede merkezi devletlerin yıkılmasında başrolü ABD ile birlikte oynayan İngiltere'nin İşçi Partili Başbakanı Tony Blair, Irak'la ilgili yalanlarının ortaya çıkması üzerine 'özür' diledi ve 'pişman olduğunu' söyledi!

Raporu hazırlayan soruşturma komisyonunun başkanı Sir John Chilcot, askeri harekatın son seçenek olmadığını ve yeterince soruşturmadan ve istihbarat zafiyetleriyle Irak işgaline dahil olunduğunu söylemişti.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre, Blair, Irak lideri Saddam Hüseyin’in devrilmesinin başbakanlık görevinde bulunduğu 10 yılda verdiği ''en zor, en sancılı ve en önemli’ karar olduğunu söyledi.

Irak’ı özgürleştirmek için işgale dahil olduklarını yineleyen Blair, diğer yandan bahane öne sürmeden bütün sorumluluğu üstlendiğini dile getirerek, ''herkesin düşündüğünden daha fazla keder ve pişmanlık hissettiğini’ söyleyerek ve özür diledi.

“Soruşturma askeri harekatın son seçenek olmadığını iddia ediyor, ancak diğer yandan daha sonra gerekli olabileceğini de teslim ediyor. Bu bağlamda, o gün için bir erteleme seçeneğim yoktu'' diyen Blair bu kararı algıladığı tehdit ve elde ettiği bilgiler üzerine yapılabilecek en doğru şey olduğuna inandığı için verdiğini ifade etti.

İnsanlardan yalan söylediğini iddia etmeye bir son vermelerini isteyen Blair, planlama aşamasında yapılan hatalardan dolayı da ayrıca özür diledi.

Kitle imha silahlarına dair hükmün gerekçesi yoktu

Bu arada raporla ilgili yeni detaylar da ortaya çıktı. Soruşturma komisyonun raporunda yer alan işgale dair bazı can alıcı bilgiler şu şekilde:

*İngiltere’nin Irak politikası kusurlu istihbarata dayalıydı. İstihbarat sorgulanmalıydı ancak bu yapılmadı.

*Irak o dönemde herhangi bir tehdit teşkil etmiyordu. Kesin bir şekilde ülkenin kitle imha silahlarının risk teşkil ettiği yönündeki hükmün de haklı bir gerekçesi yoktu.

*Dönemin başbakanı Tony Blair’in, ''Irak’ta işgal sonrası yaşanacak problemler önceden bilinemezdi’ şeklindeki görüşü doğru değildi. Irak’ta iç savaş ve El Kaide’nin faaliyet gösterme riski olduğu yolunda uyarılar vardı.

İşçi Partili Blair, Cumhuriyetçi Bush’a ''Ne olursa olsun, seninleyim’ demiş

*Blair, daha 28 Temmuz 2002’de dönemin ABD Başkanı George W Bush’a gönderdiği bir mektupta, ''Ne olursa olsun, seninleyim’yazdı.

*Blair, ABD’nin politikalarını etkileme yeteneğini abarttı.

*İngiltere Savunma Bakanlığı işgali aceleyle planladı ve oluşan güvenlik tehditleri karşısında yavaş reaksiyon gösterdi. Özellikle de çok sayıda askerin ölümüne neden olan el yapımı bombalar konusunda.

Diğer yandan Britanya basını ve kamuoyunda, işgalin ardından geçen 13 yılda harap olan ülke ve ölen sivillerden ziyade, işgal sırasında yaşamını yitiren 179 Britanyalı askerin konuşulması da dikkat çekti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

İsrail Kabinesi, El Cezire'nin İsrail'deki Operasyonlarını Durdurma Kararı Aldı
Kanada'da Eğlence Parkında Arıza: 45 Kişi Yarım Saat Mahsur Kaldı
Çin'in Chang'e-6 Misyonu: Ay'ın Gizli Yüzünde Örnek Toplama Görevi Başladı
ABD'de Filistin'e Destek Gösterilerinde Polis Müdahalesi: Chicago'da 68 Gözaltı
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Savaşta Dijital Devrim: Victoria Shi Adlı Dijital Sözcü Tanıtıldı