ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'ndeki Afganistan konulu oturumda Suriye'deki son durumu ele aldı.
Blinken, Suriye'deki geçiş sürecini yakından takip ettiklerini ve ülkede istikrarın sağlanması yönünde umutlu olduklarını belirtti. "Suriye’nin geçmişte yaşanan felaketlerden uzaklaşarak tüm toplulukları kapsayan birleşik bir ulus haline gelmesini içtenlikle arzuluyoruz. Böylelikle kapsayıcı bir siyasi geçişin gerçekleşmesini sağlayabiliriz," diyen Blinken, Suriye’nin parçalanmasının kimse için faydalı olmayacağını vurguladı.
Suriye'nin bölünmesi durumunda kitlesel göç, terörizm ve aşırıcılık merkezine dönüşme riskinin artacağını ifade eden Blinken, "Bunlar kesinlikle çıkarlarımıza aykırıdır," değerlendirmesinde bulundu. DEAŞ'ın yeniden canlanmasına izin verecek bir ortam oluşmasını istemediklerini de sözlerine ekledi.
Blinken, önceki yönetimlerin DEAŞ tehdidini ortadan kaldırmaya yönelik adımlarının başarılarını hatırlatarak, Biden yönetiminin de bu kararlılığı sürdürdüğünü vurguladı. Öte yandan YPG/PKK konusuna değinerek bu örgütle iş birliği yaptıklarını ifade etti.
"ESAD BEDELİNİ ÖDEDİ"
Beşşar Esad rejimine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Blinken, rejimin çöküşünde Esad’ın siyasi süreçlere katılmayı reddetmesinin önemli bir etken olduğunu söyledi. Esad’ın destekçileri olan Rusya ve İran’ın ise Ukrayna savaşı ve Hizbullah gibi nedenlerle dikkatlerinin dağınık olduğunu belirtti.
Blinken ayrıca, HTŞ lideri Ahmed eş-Şera'nın (Ebu Muhammed el-Culani) azınlıklar ve kadınların korunmasıyla ilgili açıklamalarının cesaret verici olduğunu ancak bu konuda sadece sözlere değil, eylemlere bakacaklarını kaydetti.