Blinken ve Aliyev barış sürecini konuştu: Ermenistan toprak iddiasından vazgeçmeli

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, telefon görüşmesinde Azerbaycan-Ermenistan barış sürecini ele aldı. Blinken, kalıcı barış için ABD'nin desteğini sürdüreceğini belirtti.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, telefon görüşmelerinde Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki barış sürecini ele aldılar. ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’e Ermenistan ile kalıcı barış sağlanmasının önemini vurguladı ve ABD'nin bu hedefe ulaşmak için desteğini sürdüreceğini belirtti. Blinken, ayrıca Azerbaycan ile Ermenistan arasında sınır belirleme sürecinde elde edilen başarıları ve 30 Ağustos 2024'te imzalanan ortak yönetmeliği olumlu bir adım olarak değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Aliyev, bölgede artık barışın hakim olduğunu ve Azerbaycan'ın uluslararası hukuka dayalı yeni gerçeklikler oluşturduğunu ifade etti. Aliyev, Azerbaycan’ın barış müzakereleri başlatma inisiyatifinin kendilerinden geldiğini, Ermenistan'ın Azerbaycan’a yönelik toprak iddialarını kaldırmadan barış anlaşmasının imzalanamayacağını vurguladı. Ayrıca, AGİT Minsk Grubu'nun feshedilmesi gerektiğini belirtti.

Sınır belirleme sürecindeki ilerlemeleri olumlu bulan Aliyev, bu sürecin iki ülke arasında imzalanan yönetmeliğe göre yürütüleceğini söyledi. Görüşmede, Azerbaycan'ın 11-22 Kasım tarihlerinde ev sahipliği yapacağı Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı (COP 29) ve ikili ilişkiler konuları da ele alındı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.