Blinken'dan İsrail Ziyareti: Ateşkes ve Rehineler İçin Kritik Müzakerele

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, ateşkes ve İsrailli rehinelerin serbest bırakılması için İsrail'e gitti. Blinken, müzakerelerin "belirleyici bir an" olduğunu belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, ateşkes ve İsrailli rehinelerin serbest bırakılması için dün İsrail'e bir ziyaret gerçekleştirdi. Blinken, Gazze'deki ateşkes müzakerelerinde "belirleyici bir an" yaşandığını ifade etti. Washington'un, İsrail ve Hamas arasında savaşı sona erdirecek bir anlaşmaya ulaşmak için gösterdiği çabayı, rehinelerin evlerine dönmesi adına "muhtemelen en iyi, belki de son fırsat" olarak nitelendirdi.

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile görüşmeden önce konuşan Blinken, Hamas lideri İsmail Haniye'nin geçen ay Tahran'da öldürülmesinin ardından İran'ın İsrail'e misilleme yapabileceği endişelerini dile getirerek, Washington'un bölgedeki gerilimi azaltmak için çaba harcadığını belirtti.

Blinken'ın uçağının inmesinden birkaç saat sonra yapılan açıklamalar, müzakerelerde ilerleme kaydedileceği beklentilerini zayıflattı. 

Hamas, Gazze'de ateşkes sağlanması için sunulan yeni teklifin, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun son dönem taleplerine çok yakın olduğunu belirtti. Doha'da yapılan iki günlük görüşmeler sonrasında, Katar, Mısır ve ABD'nin arabuluculuğunda Hamas'a yeni bir öneri iletildi. Ancak Hamas, bu teklifin savaşı sona erdirmeyi ve İsrail güçlerinin Gazze'den çekilmesini reddeden Netanyahu ile aynı çizgide olduğunu ifade etti. Bu iki koşul, Hamas tarafından ateşkesi sağlamak için temel şartlar olarak değerlendiriliyor.

Dün akşam yapılan açıklamada, "Arabuluculara sorumluluklarını yerine getirmeleri ve işgalci (İsrail) tarafı mutabık kalınan unsurları uygulamaya ikna etmeleri" çağrısında bulunarak, grubun temmuz ayındaki teklife bağlı kaldığını vurguladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.