Blinken'dan Ukrayna'ya Uzun Menzilli Silah Kullanımında Kısıtlamaların Kaldırılabileceği Sinyali

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna'nın Rusya'daki askeri hedeflere uzun menzilli Batı silahlarıyla saldırma kısıtlamalarının kaldırılabileceğini belirtti. Blinken, İran'ın Rusya'ya füze gönderdiğini ve bu gelişmenin stratejik düşünceyi etkilediğini vurguladı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Beyaz Saray'ın Ukrayna'nın Rusya'daki önemli askeri hedeflere karşı Batı tarafından tedarik edilen uzun menzilli silahları kullanma kısıtlamalarını kaldıracağına dair güçlü sinyaller verdi. Kiev'de Britanya Dışişleri Bakanı David Lammy ile birlikte konuşan Blinken, ABD'nin Ukrayna'daki savaş durumuna göre politikasını uyarlamaya devam edeceğini belirtti. 

Blinken, İran'ın Moskova'ya balistik füze gönderdiğinin açıklanmasının Londra ve Washington'daki stratejik düşünceyi etkilediğini söyledi. Bu durumu "önemli ve tehlikeli bir tırmanma" olarak nitelendirirken, Putin’i bu tırmandırmanın sorumlusu olarak gördü ve Rusya’nın İran ve Kuzey Kore ile yeni bir eksen oluşturduğunu belirtti. Lammy, Çin’i bu gruba dahil ederek ayrılmama çağrısında bulundu.

İngiliz hükûmet kaynakları, Ukrayna'nın Rusya içindeki hedeflere Storm Shadow füzeleriyle saldırmasına izin verileceğini bildirdi. Britanya Başbakanı Keir Starmer, ABD Başkanı Joe Biden ile Cuma günü bir araya gelerek Ukrayna'daki savaşı ve çözüm yollarını tartışacak. Ziyaretin, Blinken'in Londra'da İran'ın Rusya'ya balistik füzeler gönderdiğini doğrulamasından bir gün sonra gerçekleşmesi dikkat çekti.

Ukrayna, Rusya topraklarındaki askeri hedeflere yönelik saldırılara izin verilmesi için uzun süredir lobi yapıyor. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Biden'ın ikircikli yaklaşımının hayatlara mal olduğunu belirtmişti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.