Bloomberg'e göre, Türkiye'nin ekonomi yönetimi, enflasyonla mücadele amacıyla 2025'te bazı vergi artışlarını yapmamayı veya sınırlandırmayı değerlendiriyor. Vergi artışlarının durdurulmasının, enflasyon hedeflerine olumlu katkı sağlayacağı düşünülüyor.
ABD merkezli haber ajansı Bloomberg'den Kerim Karakaya'nın haberine göre, Türk yetkililer 2025 yılı itibarıyla bazı ürünlerdeki vergi artışlarını atlamayı gündeme almış durumda. Bu konuda bilgi sahibi kaynaklar, akaryakıt üzerindeki vergi artışlarının aylık enflasyon üzerindeki etkilerine dikkat çekiyor ve bu artışların atlanmasının fiyat artışlarını kontrol altına alabileceğini, böylece Merkez Bankası’nın kısa vadeli hedeflerine ulaşma çabalarını destekleyebileceğini belirtiyor. Ancak Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın henüz kesin bir karar vermediği ve konuyla ilgili yorum yapmadığı bildiriliyor. Merkez Bankası’ndan da bu konuda bir yanıt alınamadığı ifade ediliyor.
Vergi artışları ve 2025 yılı için planlanan asgari ücret zammı, enflasyon görünümünü etkileyebileceği için yatırımcıların dikkatini çekiyor. Yatırımcılar, fiyat artışlarını kontrol altında tutmak ve Merkez Bankası'nın hedeflerine ulaşmak adına asgari ücrette ortalama %25'lik bir artış bekliyor. Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan harcama kesintileri konusunda daha fazla mali disiplin sinyali alınması bekleniyor.
Uluslararası Para Fonu (IMF), ekim ayı başında yaptığı açıklamada, dezenflasyon çabalarını desteklemek için "daha güçlü ve erken bir mali konsolidasyon" önerisinde bulunmuştu.
Hükümet, gelecek yıl için gayri safi yurt içi hasılasının %3,1’i oranında bir bütçe açığı öngörüyor. Eylül ayında yıllık enflasyon %50'nin altına gerilerken, Merkez Bankası yılsonunda bu oranı %38-%42 bandına çekmeyi hedefliyor. Son yedi aydır politika faizini %50 seviyesinde sabit tutan Merkez Bankası, bu hedef doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor.