Bloomberg: BM verileri, Putin'in tahıl sevkiyatına ilişkin eleştirisini desteklemiyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in söylediği ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da desteklediği 'Ukrayna'dan çıkan tahıl gelişmekte olan ülkelere ulaşmıyor' eleştirisini, Birleşmiş Milletler (BM) verileri desteklemiyor.

Bloomberg'in BM verilerini kullanarak yaptığı araştırmaya göre anlaşma imzalandıktan sonra Ukrayna'dan yola çıkan gemilerle 2 milyon tondan fazla buğday taşındı. Avrupa kıtası 842 bin tonla en çok tahıl alan kıta konumunda bulunuyorken, Asya ve Orta Doğu ülkeleri 610 bin ton, Afrika ülkeleri ise 400 bin ton tahıl aldı. 

Ukrayna'dan yola çıkan gemilerle taşınan 457 bin ton tahıl Türkiye'ye gelirken, 27 bin ton tahılın nerede olduğuna dair bilgi yok. 

Ülkeler sıralamasında ise Mısır, en çok tahıl alan üçüncü ülke konumunda. Aynı zamanda, Somali, Kenya ve Sudan gibi birçok az gelişmiş ülkeye yakın zamanda sevkiyatlar gerçekleştirildi.

Vladimir Putin, bu hafta yaptığı açıklamada "Ana durak Türkiye'yi saymazsak Ukrayna'dan ihraç edilen tahılın neredeyse tamamı düşük gelirli ülkelere değil, Avrupa Birliği'ne sevk ediliyor. Düşük gelirli ülkeler gıdaya erişimini kaybetti" ifadelerini kullanmıştı. Putin, temmuz ayında tahıl koridoru anlaşması yapıldıktan sonra yola çıkan 80 geminin sadece 2'sinin düşük gelirli ülkelere gittiğini öne sürmüş ve Rusya'nın kandırıldığını belirtmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hırvatistan'da yaptığı açıklamada, Putin'e hak verdiğini söyleyerek "Sayın Putin'in tabii haklı olduğu bir konu var. O da nedir? Bu tahıl sevkiyatından gelen tahıllar maalesef zengin ülkelere gidiyor, fakir ülkelere değil" demişti. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Tahliye kararına itiraz: Nihal Candan yeniden cezaevine girebilir
Çorum-İskilip Karayolunda Korkunç Kaza: 2 Ölü, 2 Yaralı
Gülben Ergen'den Sezen Aksu Şarkısı MüjdesiJe Hızıyla!
“Erdoğan’la görüşme Çankaya Köşkü’nde olsun isteriz demiş
Tekirdağ'da Fuhuş Operasyonu: 6 Tutuklama, 34 Yabancı Kadında Cinsel Yolla Bulaşan Hastalık