Bloomberg'dan Merkez Bankası'na kötü haber: Tutmayacak!

Bloomberg'un raporuna göre, Türkiye'nin ekonomisini tüketim odaklı olarak değerlendiriliyor. Üç aylık GSYİH artışının tahminlerin üzerinde gerçekleştiği ve tüketimin faiz artışlarına rağmen direncini koruduğu belirtiliyor. Analiz, Türkiye'nin büyümesinin tüketim ile gerçekleştiğini vurguluyor.

Bloomberg'un raporuna göre, Türkiye'nin ekonomik büyümesi tüketim odaklı olarak değerlendiriliyor. Üç aylık GSYİH artışının tahminlerin üzerinde gerçekleştiği ve tüketimin faiz artışlarına rağmen direncini koruduğu belirtiliyor. Analiz, Türkiye'nin büyümesinin tüketim ile gerçekleştiğini vurguluyor.

TÜKETİM ODAKLI BÜYÜMEYLE MERKEZ BANKASI'NIN ENFLASYON HEDEFİNE ULAŞMAK ZOR

Raporda, tüketici harcamalarının bu düzeyde devam etmesi halinde, Merkez Bankası'nın yıl sonu yüzde 36 enflasyon hedefine ulaşmasının zor olduğu vurgulanıyor. Türkiye'nin 1,1 trilyon dolarlık ekonomisinin beklenenden daha hızlı büyüdüğü ve faiz artışlarına rağmen daralmadan kaçındığı ifade ediliyor. Gayri safi yurtiçi hasılanın dördüncü çeyrekte önceki üç aya göre yüzde 1 arttığı belirtiliyor.

TÜKETİMİN DEVAM ETMESİ ENFLASYON HAYALİNİ ZORLAŞTIRIYOR

Tüketim odaklı büyümenin devam ettiği ve hane halkı harcamaları ile yatırımların beklenenden daha yüksek artış gösterdiği vurgulanıyor. Türk Ekonomi Bankası kıdemli ekonomisti Okan Ertem'e göre, tüketim odaklı büyüme, ithalattaki ivme kaybı ve net ihracatın katkısının azalmasından da anlaşılıyor. Haziran ayından bu yana sıkı para politikasının tüketimi kısıtlamaya çalıştığı ancak ekonominin beklenenden daha iyi bir performans gösterdiği belirtiliyor. Ancak, enflasyonun hedefe erişmesi için ek sıkılaştırmanın düşünülebileceği ifade ediliyor.

TÜKETİMİN DİRENCİ ENFLASYON HEDEFİNE ULAŞMAYI ZORLAŞTIRABİLİR

Ekonomi düşük hızda büyürken, tüketici harcamalarının direnci enflasyon hedefine ulaşmayı zorlaştırabilir. Geçen senenin son çeyreğinde sanayi üretimindeki daralmanın perakende satışlardaki artışa rağmen dikkat çektiği belirtiliyor. Türkiye Garanti Bankası ekonomistlerinin raporunda, tüketimin Kasım ayından bu yana yavaşlamadığı ve iç talebin arzı aştığı belirtiliyor. Bu durumun enflasyon ve cari açık üzerinde risk oluşturduğu ifade ediliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Otomotiv Sektöründe Önde Gelen Yedek Parça Firması İflasını Açıkladı!
Kira krizinde dikkat çeken rakam: Ara bulucuya başvuru sayısı 169 bini aştı!
Rekabet Kurumu: Özel Fransız Liselerine 21 Milyon TL Ceza Kesildi
Merkez Bankası Başkanı: 2024 Enflasyon Tahmini Yüzde 38'e Yükseldi
Dış Ticaret Haddi Yükseldi, İhracat ve İthalat Miktarlarında Düşüş Devam Ediyor