BM Danışmanı Mo Bleeker: "Koruma Sorumluluğu Sözleri Tutulmuyor"

BM Genel Sekreteri'nin Koruma Sorumluluğu Özel Danışmanı Mo Bleeker, BM üyelerinin soykırım ve insanlığa karşı suçları durdurma sözlerini tutmadığını belirtti.

BM Genel Sekreteri'nin Koruma Sorumluluğu Özel Danışmanı Mo Bleeker, BM'nin "Koruma Sorumluluğu" oturumunda, 2005 Dünya Zirvesi'nden sonra tüm ülkelerin soykırım, savaş suçu, etnik temizlik ve insanlığa karşı suçlardan koruma taahhüdünde bulunduğunu hatırlatarak, bu sözlerin yerine getirilmediğini ve uluslararası hukukun açıkça ihlal edildiğini belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Koruma Sorumluluğu Özel Danışmanı Mo Bleeker, "Koruma Sorumluluğu" oturumunda, 2005 Dünya Zirvesi'nin ardından tüm ülkelerin "koruma sorumluluğu" ilkesini kabul etmelerinin önemini vurguladı.

Bleeker, BM Genel Kurulunda 2005 Dünya Zirvesi'nin ardından tüm ülkelerin "koruma sorumluluğu" ilkesini kabul ettiklerini ve bunun büyük ümitlere yol açtığını hatırlattı. Bu çerçevede, BM üyelerinin toplumları soykırım, savaş suçu, etnik temizlik ve insanlığa karşı suçlardan koruma sözü verdiklerini belirten Bleeker, "Vahşet suçlarını durdurma konusunda verilen sözler tutulmuyor." dedi.

"Koruma sorumluluğu, dünyanın her yerinde herkes için geçerli" ifadesini kullanan Bleeker, vahşet suçlarına ilişkin risklerle ilgili uyarılara ya tepkisiz kalındığını ya da bu uyarıların inkar edildiğini söyledi. "Vahşet suçlarını durdurmak için ya zamanında adım atmıyoruz ya da adım atamayacak kadar şok oluyoruz." diye konuştu.

Bleeker, halihazırda uluslararası insancıl hukuk ve uluslararası insan hakları hukukunun devletler ve devlet dışı aktörler tarafından açık bir şekilde ihlal edildiğini belirtti. BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyelerinin fikir birliği sağlayamadıkları için uluslararası barış ve güvenlik görevini yerine getiremediğini vurgulayan Bleeker, bu nedenle uluslararası sisteme olan güvenin azaldığını dile getirdi.

Bleeker, "Koruma Sorumluluğu"nun toplu olarak herkesin yükümlülüğü olduğunu ve bunun dünyanın her yerinde herkes için geçerli olduğunu belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.