BM: Gazze'de kıtlık riski devam ediyor

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP), Gazze'de gıda yetersizliği ve yüksek işsizlik oranlarının derinleştiğine dikkat çeken bir rapor yayımladı. 1,8 milyon insan gıda güvensizliği yaşıyor; 500 bin kişi aşırı yetersiz beslenme riski altında.

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP), Gazze'deki insani durumu ele alan kapsamlı bir rapor yayımladı. Rapor, bölgedeki çatışmaların kıtlık riskini artırdığını vurguluyor. Gazze'de 1,8 milyon insan gıda yetersizliği yaşıyor ve yaklaşık 500 bin kişi aşırı yetersiz beslenme riski altında.

WFP'nin raporunda, Gazze'deki mevcut durumun temel gıda maddelerine erişimi zorlaştırdığı ve yerel ekonomiyi çökerttiği ifade ediliyor. Bölgedeki insanların yüzde 70'inden fazlası insani yardıma bağımlı hale gelmiş durumda. Gıda fiyatlarının artmasıyla birçok aile, temel ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çekiyor. Özellikle çocuklar ve yaşlılar gibi savunmasız grupların ciddi risk altında olduğu belirtiliyor; çocuklar yetersiz beslenme nedeniyle büyüme ve gelişim sorunları yaşayabilirken, yaşlılar sağlık problemleriyle başa çıkmakta zorluk çekiyor.

İŞSİZLİK ORANLARI ARTIYOR

Raporda, Gazze'deki ekonomik krizin, yüksek işsizlik oranları ve yetersiz altyapı nedeniyle daha da derinleştiği vurgulanıyor. Son bir yılda işsizlik oranının ortalama yüzde 51,1'e yükseldiği belirtiliyor. Batı Şeria'da Ekim 2023'ten Eylül 2024'e kadar işsizlik oranı ortalama yüzde 34,9 iken, Gazze'de bu oran yüzde 79,7 gibi sarsıcı bir seviyeye ulaşıyor. Çatışmaların tarım ve balıkçılık gibi temel sektörlerde hem üretim hem de yerel pazarlardaki gıda arzını olumsuz etkilediği ifade ediliyor.

WFP, tarım ve balıkçılığın sınırlı hale gelmesi gibi etmenlerin yerel gıda üretimini azalttığını vurguluyor. Bunun sonucunda Gazze halkının daha fazla ithal gıda maddesine bağımlı hale geldiği bildiriliyor.

ULUSLARARASI YARDIM ÇAĞRISI

Raporda, acil insani yardım gereksinimlerinin karşılanabilmesi için uluslararası topluma destek çağrısı yapılıyor. WFP, Gazze'de gıda güvensizliğini önlemek ve yerel halkın dayanıklılığını artırmak için uzun vadeli stratejilerin geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Ayrıca, yerel ekonomiyi güçlendirmek amacıyla tarım projelerine yatırım yapılmasının önemi vurgulanıyor. Tarım eğitimi ve altyapı geliştirme projeleriyle bölgede gıda üretiminin artırılması hedefleniyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.