BM: Gazze’nin Moloz Temizliği 15 Yıl Sürer, Maliyet 600 Milyon Dolara Çıkabilir

BM'den Gazze Açıklaması: BM, Gazze'deki 40 milyon ton molozu temizlemenin 15 yıl süreceğini ve maliyetin 500-600 milyon dolar arasında olacağını duyurdu. Hasar gören binaların yarısı tamamen yıkıldı. Yeniden inşa süreci en iyimser tahminle 2040’a kadar sürecek.

Birleşmiş Milletler, Gazze'deki 40 milyon ton molozun temizlenmesinin 15 yıl süreceğini ve bunun 500-600 milyon dolar arasında bir maliyete yol açacağını açıkladı. BM Çevre Programı’nın raporuna göre, Gazze’deki binaların yarısı hasar gördü ve yeniden inşa süreci en iyimser tahminle 2040 yılına kadar sürecek.

Birleşmiş Milletler (BM), Gazze’deki moloz temizliğinin 100'den fazla kamyonla ortalama 40 milyon ton molozu temizlemenin 15 yıl süreceğini ve bu sürecin maliyetinin 500 milyon ila 600 milyon dolar arasında olacağını açıkladı.

BM Çevre Programı tarafından geçen ay yayımlanan bir değerlendirmeye göre, Gazze'de 137.297 bina hasar gördü; bu da bölgedeki tüm binaların yarısına denk geliyor. Binaların dörtte birinden fazlası tamamen yıkılmış, onda biri ağır hasar görmüş ve üçte biri orta derecede hasar görmüş durumda. Molozların ne kadarının geri dönüştürülebileceğine bağlı olarak, bunları depolamak için 250 ila 500 hektarlık büyük alanlar gerekecek.

Mayıs ayında BM Kalkınma Programı (UNDP), Gazze'de savaş sırasında yıkılan evlerin yeniden inşasının en iyimser senaryoda 2040 yılına kadar sürebileceğini ve toplam yeniden inşanın 40 milyar dolara mal olabileceğini açıklamıştı. Bu değerlendirme, çatışmanın bölgedeki sağlık, eğitim ve refah seviyelerini 1980'lere geri döndürebileceğini ve 44 yıllık kalkınmayı silebileceğini de ortaya koydu. Okullar, sağlık tesisleri, yollar, kanalizasyon sistemleri ve diğer altyapılar büyük ölçüde zarar gördü.

UNDP, Gazze'nin yeniden inşasının olası maliyetinin Ocak ayında BM ve Filistinli yetkililer tarafından yapılan tahminlerin iki katı olduğunu ve her geçen gün arttığını belirtti. Gazze Sivil Savunma Kurumu ise moloz dağlarının "her hafta 10'dan fazla patlamaya" yol açan patlamamış mühimmatla dolu olduğunu, bunun da daha fazla ölüme ve uzuv kaybına neden olduğunu bildirdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.