BM Genel Kurulu'ndan İsrail’e Çekilme Talebi: Tarihi Karar Filistin’den!

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Filistin’in sunduğu ve İsrail’in işgal altındaki topraklardan 12 ay içinde çekilmesini öngören karar tasarısını 124 oyla onayladı. Kararın uluslararası yankıları büyük olacak. Detaylar burada…

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Filistin'in sunduğu karar tasarısını onaylayarak önemli bir diplomatik adım attı. Oylamada 124 ülke "evet" oyu kullanırken, 14 ülke karşı çıktı. Karar, İsrail’in işgal altındaki Filistin topraklarından 12 ay içinde çekilmesini talep ediyor ve uluslararası alanda geniş yankı uyandırması bekleniyor.

Filistin’in Birleşmiş Milletler’de kazandığı ek haklar doğrultusunda ilk kez sunduğu tasarı, "İşgal altındaki Doğu Kudüs ve Filistin topraklarındaki yasa dışı İsrail eylemleri" başlıklı oturumda oylandı.

43 ÜLKE ÇEKIMSER KALDI

Karara göre, İsrail’in işgal altındaki topraklardaki varlığını 12 ay içinde sonlandırması isteniyor. Tasarı, 43 ülkenin çekimser kalmasına rağmen 14'e karşı 124 oyla kabul edildi. ABD, İsrail, Çekya, Arjantin, Macaristan ve Tonga'nın da aralarında bulunduğu 14 ülke "hayır" oyu verdi.

Kararda ayrıca İsrail'in, Uluslararası Adalet Divanı (UAD) kararları doğrultusunda yeni yerleşim faaliyetlerini durdurması ve mevcut yerleşimlerden çekilmesi gerektiği vurgulanıyor. Ayrıca İsrail'in, Filistin topraklarındaki işgalden doğan zararları tazmin etmesi gerektiği belirtildi.

KARARIN ANLAMI NEDIR?

Bu karar, İsrail'den Gazze ve Batı Şeria'daki askeri varlığını sona erdirmesi ve yerleşimcileri tahliye etmesi talebini içeriyor. BM Genel Sekreteri António Guterres'ten de üç ay içinde bu kararın uygulanmasına dair bir rapor sunması istenecek.

Filistin'in uluslararası desteği arkasına aldığı bu adım, İsrail ve müttefiklerinden sert tepki aldı. İsrail hükümeti henüz bir çekilme planı açıklamasa da BM'nin bu kararı yakından takip edeceği belirtiliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.